naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odlučio zadržati postojeći sustav kvota za ribare

Zemlje članice Europske unije dogovorile su se da će zadržati postojeće kvote za izlov ribe unatoč svim manama i zamjerkama na račun tog sustava.  

No, ministri ribarstva članica EU bili su na sastanku u Bruxellesu podijeljeni oko pitanja da li bi taj sustav trebalo liberalizirati radi formiranja tržišta na kojemu bi se moglo trgovati pravima na izlov ribe. 

'Žestoko se raspravljalo o formiranju tržišta na kojem bi se trgovalo pojedinačnim kvotama na europskoj razini', kazao je francuski ministar ribarstva Michel Barnier, čija zemlja trenutno predsjeda EU-om. 

Prema postojećem EU sustavu, kvote za izlov ribe određuju se zemljama članicama na temelju procijenjene količine raspoložive riblje populacije. Pojedinačne ih vlade potom dijele kolektivnim ribarskim organizacijama koje ih raspoređuju ribarskim poduzećima. 

Međutim, u Australiji, na Islandu, Novom Zelandu i u Norveškoj kvote se dodjeljuju izravno pojedinačnim ribarima, koji potom mogu njima trgovati na privatnom tržištu. 

Zagovornici tržišnog sustava tvrde da takva shema potiče ribare da preuzmu odgovornost za upravljanje ribljom populacijom jer im je u interesu da prodaju svoja prava na izlov po najboljoj mogućoj cijeni. 

Njegovi protivnici pak, među kojima je Francuska najglasnija, strahuju da bi takav sustav mogao dovesti do toga da kompanije najveće kupovne moći nadjačaju one manje snažne.(Hina) 

 

Više o tome: