naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Američka financijska kriza prelijeva se i na Europu

Europska komisija pozvala je u utorak Sjedinjene Američke Države da preuzmu odgovornost i hitno usvoje plan za spašavanje financijskog sustava od kojeg ovisi sudbina ne samo američkih nego i europskih poduzeća.  

'Sjedinjene Države moraju preuzeti odgovornost u ovoj situaciji u interesu vlastite zemlje i u interesu svijeta', izjavio je glasnogovornik Europske komsije Johannes Laitenberger. 

'Poremećaj s kojim smo suočeni potječe iz Sjedinjenih Država i postao je globalni problem', dodao je Laitenberger. 

Predstavnički dom američkog Kongresa u ponedjeljak je odbio prihvatiti 700 milijardi dolara težak prijedlog zakona za spašavanje uzdrmanog američkog financijskog sektora koji su dan prije, nakon burne rasprave, uspjeli usuglasiti čelnici Kongresa i administracije predsjednika Georgea Busha.  

Laitenberger je izrazio 'razočaranje' ishodom glasovanja, dodavši da se EU nada da će američki zakonodavci uskoro usvojiti plan. 

Financijska kriza u Sjedinjenim Državama počela se prelijevati i u Europu. Najprije su tri zemlje Beneluxa odlučile djelomično nacionalizirati bankarsku i osiguravateljsku kuću Fortis, a u ponedjeljak su vlade Belgije, Francuske i Luksemburga odlučile s 4,4 milijarde eura spasiti banku Dexia, koja je također postala žrtvom krize nastale nakon propasti tržišta visoko rizičnih kredita za nekretnine u Sjedinjenim Državama.  

Također je i irska vlada objavila da država jamči za sve pologe u irskim bankama. 

'Komisija podržava različite inicijative koje se poduzimaju u Europi. To pokazuje da javne vlasti u Europi mogu odgovoriti zadaći očuvanja financijske stabilnosti i zaštite štednje', rekao je Laitenberger.  

Europska komisija namjerava u srijedu objaviti prijedloge o jačanju reguliranja financijskog sektora. Prijedlozi, između ostaloga, predviđaju uvođenje obveze da banke izdvoje kapital za pokrivanje svojih rizičnih aktivnosti te jačanje nadzora nad bankarskim operacijama u europskim zemljama. 

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso izjavio je da Komisija radi na 'strukturalnom europskom odgovoru' na krizu, koji će predstaviti na sljedećem summitu EU-a 15. i 16. listopada u Bruxellesu. 

Osim novih mjera za poboljšanje funkcioniranja financijskog sustava, u Europskoj uniji se zasad ne razmatra mogućnost općeg plana spašavanja, poput onoga američkog, jer bi to bilo teško dogovoriti između 27 zemalja članica. 

Stoga u EU-u zemlje djeluju individualno, osim u slučajevima kada banke posluju u više država, pa vlade tih zemalja donose zajedničke odluke poput one o spašavanju Fortisa i Dexie.(Hina) 

Više o tome:

  • EUobserver: Europe scrambles to save banking system
  • EUobserver: Banking crisis claims Belgo-Dutch giant
  • EurActiv: Brussels to scrutinise EU bank bail-outs despite crisis