naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Novi prijedlozi EU propisa nalažu veća rezerviranja kapitala u bankama

Banke u Europskoj uniji morat će ubuduće staviti na stranu veće iznose kapitala za pokriće rizičnih operacija sukladno u srijedu 1. listopada predstavljenim novim pravilima kojima se nastoje ograničiti učinci američke financijske krize na europski bankovni sektor.  

Dugo očekivani prijedlog reforme na području zahtijevane visine kapitala odnosi se na približno osam tisuća banaka u 27 zemalja članica EU a predviđa nekoliko ključnih promjena.

Prema nacrtu toga zakona, banke koje prodaju sekuritizirane proizvode, odnosno prepakirane dugove poput onih koji su postali toksični u aktualnoj kreditnoj krizi, odsad će morati rizike podijeliti s kupcima.  

To će se postići obvezom banaka da zadrže pet posto udjela u tim proizvodima, što je propis za koji neke investicijske banke tvrde da će uništiti tržište sekuritiziranih proizvoda.

Komisija također predlaže ograničavanje međubankovne izloženosti na 25 posto vlastitih sredstava, odnosno na alternativni plafon u visini 150 milijuna eura. Taj potez mogao bi predstavljati veliko opterećenje za manje banke. 

EK predlaže obveznu uspostavu zbora nadzornih tijela za sve banke s prekograničnim operacijama, s time da bi matične regulatorne vlasti donosile konačnu odluku o visini kapitala koji banke moraju rezervirati za pokriće rizika. 

Prijedlozi koji će izmijeniti postojeću EU direktivu o zahtjevima kapitala sada se upućuju na razmatranje europarlamentarcima i Vijeću ministara. 

Prijedlog strožih propisa za EU bankovni sektor stigao je u vrijeme pojačanih pritisaka na Europsku komisiju da primjeni lekcije iz aktualne kreditne krize koja je potaknula val sanacija banaka. 

Dosad se odluka o odgovoru na američku krizu u EU uglavnom donosila na razini zemalja članica, kao što pokazuje i najnoviji potez irske vlade koja je u utorak zajamčila sve bankovne depozite, želeći zaštititi financijski sektor od daljnjih posljedica globalne kreditne krize. 

Jean-Claude Juncker, predsjednik eurozone u srijedu je za francuski radio izjavio da će se posljedice krize osjećati još mjesecima, istaknuvši međutim kako EU dužnosnici neće dopustiti da propadne ijedna velika banka.  

Za radijsku postaju Europe 1 izjavio je kako Europi nije potreban plan spašavanja banaka, poput paketa mjera američke vlade, vrijednog 700 milijardi dolara.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission proposes revision of bank capital requirements rules to reinforce financial stability
  • EUobserver: Stricter rules for European banks unveiled in wake of crisis
  • EurActiv: EU unveils cautious plans to respond to banking crisis