naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ne treba plan spašavanja banaka po uzoru na SAD

Predsjednik eurozone Jean-Claude Juncker u četvrtak 2. listopada je izjavio da Europi ne treba plan spašavanja financijskog sektora, iskazavši međutim zadovoljstvo zbog zelenog svjetla koje je američki Senat dao planu američke vlade, vrijednom 700 milijardi dolara.  

'Ne vidim potrebu za uspostavom sličnog programa u Europi', kazao je Juncker za njemačku radio postaju Deutschland Radio Kultur, dodajući kako je financijska kriza daleko veća u SAD-u nego što je u Europi.

'Vrlo sam zadovoljan što je paket mjera prošao u američkom Senatu. Nadam se brzom usvajanju plana u Zastupničkom domu Kongresa. Plan mora dobiti zeleno svjetlo jer bi se njime trebalo moći umiriti financijska tržišta'. 

Američki Senat u srijedu je odobrio 700 milijardi dolara vrijedan plana za spašavanje financijske industrije, izazvavši pritisak na Zastupnički dom da odobri plan koji politički i financijski čelnici nazivaju ključnim za sprečavanje gospodarske katastrofe. 

Juncker, također luksemburški premijer i ministar financija, izrazio je nadu u nešto sustavniji odgovor Europe na financijsku krizu. 

Francuska i Njemačka, dva najveća gospodarstva eurozone, ovoga su se tjedna natezale oko zamisli o uspostavi europskog fonda za spašavanje po uzoru na SAD.

Francuska ministrica financija Christine Lagarde je kazala da bi se mogla pokazati potreba za određenom europskom sigurnosnom mrežom kako bi se spriječio stečaj banaka u manjim zemljama članicama EU. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je pak da Njemačka niti može niti hoće spašavati sve banke.  

Izvor iz Europske komisije u srijedu je izjavio da je Pariz predstavio ideju o 300 milijardi eura vrijednom EU fondu za spašavanje pred održavanje sastanka čelnika četiriju najvećih europskih gospodarstava, zakazan za subotu u francuskoj prijestolnici. 

Njemačko ministarstvo financija priopćilo je kako se njemačka vlada u potpunosti protivi toj ideji, a Lagarde je potom zanijekala postojanje takvoga plana.(Hina)

 

 Više o tome:

  • Više o tome:EUobserver: France and Germany at odds over EU 'Paulson Plan'
  • EurActiv: France and Germany clash over bank rescue plans