naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija upozorila Sloveniju zbog vinjeta

Europska komisija u četvrtak 2. listopada je odlučila poslati Sloveniji službeno upozorenje zbog uvođenja naplate cestarine vinjetama kojima diskriminira povremene korisnike svoje cestovne mreže, a uvođenjem vinjeta za kraće razdoblje Ljubljana bi mogla izbjeći daljnji postupak.  

Slovenija je uvela godišnje i polugodišnje vinjete, 'što predstavlja diskriminaciju državljana drugih zemalja koji povremeno koriste slovensku cestovnu mrežu u odnosu na slovenske državljane, imajući u vidu nerazmjerno visoku cestarinu za tranzit ili kratkoročnu uporabu autocestovne infrastrukture', zbog čega su strani državljani u nepovoljnijem položaju od slovenskih državljana ili onih koji prebivaju u Sloveniji, stoji u priopćenju Europske komisije. 

Uvođenje vinjeta na slovenskim autocestama na kraće razdoblje od sedam ili deset dana načelno bi bilo prihvatljivo za Europsku komisiju i ona bi mogla u tom slučaju odustati od daljnjeg postupka protiv Ljubljane. 

'Načelno bi to bilo u redu. Sadašnje mjere predstavljaju nejednak tretman, koji nije izravno vezan za državljanstvo, ali ima isti učinak', rekao je glasnogovornik povjerenika za promet Fabio Pirotta, odgovarajući na novinarsko pitanje bi li vinjete za kraće razdoblje zadovoljile Komisiju da odustane od daljnjeg postupka protiv Slovenije. 

Slovenija je od 1. srpnja ove godine uvela vinjete po cijeni od 35 eura za polugodišnju vinjetu i 55 eura za godišnju, čime, po ocjeni Europske komisije, diskriminira vozače koji samo prođu kroz zemlju, a plaćaju istu cijenu kao domaći vozači. 

Upućivanje upozorenja je prvi korak u pokretanju postupka zbog kršenja pravnog poretka EU-a. Slovenija sada u roku od mjesec dana treba odgovoriti na upozorenje Komisije, koja će nakon toga odlučiti o daljnjim mjerama.  

Ako Komisija ne bude zadovoljna slovenskom reakcijom, onda šalje tzv. 'obrazloženo mišljenje' što je posljednji korak pred podizanje tužbe na Europskom sudu pravde u Luksemburgu. Prema glasnogovorniku Pirroti, od slanja prvog upozorenja do obrazloženog mišljenja, obično prođe četiri do šest mjeseci.

 

Više o tome:

Europska komisija: Fair treatment of all citizens - Commission reacts to disproportionate charges for passenger cars and motorcycles transiting Slovenia