naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Hrvatska
Promocija knjige Digital Culture: The Changing Dynamics

Promocija knjige Digital Culture: The Changing Dynamics održava se u petak 10. listopada  u 12:00 sati u Muzeju Mimara u Zagrebu. 

Knjiga Digital Culture: The Changing Dynamics rezultat je suradnje istraživača na projektu 'Kulturna raznolikost, interkulturna komunikacija i digitalna kultura' i suradnika u svjetskoj mreži Culturelink iz Hrvatske, Slovenije, Nizozemske, Engleske, Kanade i Kube o utjecaju informacijskih i komunikacijskih tehnologija na kulturu.  

Knjiga se bavi jednom od važnih i nedovoljno istraženih tema našega vremena - ulogom digitalne kulture u suvremenom društvu. Prilozi se usredotočuju na problematiku vezanu uz razvoj i mjesto digitalne kulture u suvremenim promjenama, osobito na pitanje otvara li digitalna kultura nove mogućnosti afirmacije kulturne raznolikosti i interkulturne komunikacije.

Prodorom ICT-a i digitalnih mreža u sva područja života i rada nastaje nova društvena ekologija koja uvjetuje daljnje pravce društvenog i kulturnog razvoja. Istražene su promjene koje donosi novi kontekst interaktivnog i participativnog internet okruženja i odgovori kulturnog sektora na novonastalu situaciju.  

Digitalna kultura predstavlja izazov za kulturne politike. Kulturne politike odnose se s nedovoljno pozornosti prema digitalnoj kulturi i novim mogućnostima djelovanja kroz mrežne virtualne strukture kao što su kulturni portali koji postaju nove komunikacijske strukture kulturnog sektora u digitalnom prostoru.  

U svim dijelovima knjige autori svojim analizama ističu važnost digitalne kulture za održivi razvoj i za nove mogućnosti interkulturne komunikacije i dijaloga. Dio priloga u knjizi donosi analize digitalnih trendova u regionalnom kontekstu (Hrvatska, Slovenija, Jugoistočna Europa) i time informira kulturne politike u regiji o razvojnim mogućnostima digitalne kulture.

Urednice knjige su Aleksandra Uzelac i Biserka Cvjetičanin, a izdavač Institut za međunarodne odnose (IMO).