naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU ministri postigli dogovor o višem plafonu zajamčenih bankovnih depozita

Ministri financija članica Europske unije suglasili su se u utorak 7. listopada da bi članice u budućnosti trebale jamčiti bankovne depozite u visini do 50 tisuća eura, i to na razdoblje od najmanje godinu dana.  

Pojedine članice mogu odrediti i više plafone, složili su se ministri, priznajući da su ih mnoge članice 'čvrsto odlučile' podići na 100 tisuća eura. 

Taj je dogovor prvi zajednički konkretni potez usmjeren na obnovu povjerenja u bankovni sustav i zaštitu štediša, a postignut je samo dan nakon što se financijska kriza snažno obrušila na globalna tržišta, u uvjetima širenja panike među ulagačima. 

'Moramo vratiti povjerenje u bankovni sustav na razini EU-a', kazao je irski ministar financija Brian Leenihan. 

U zajedničkom priopćenju u utorak EU članice obećale su zaštititi stabilnost financijskog sustava jačanjem likvidnosti putem središnjih banaka, rješavanjem problema pojedinačnih banaka i jačanjem programa za osiguranje depozita. 

Uslijed izostanka poteza na razini EU-a, sve veći broj zemalja članica u posljednje je vrijeme požurio povisiti minimalnu visinu bankovnih depozita za koje jamči država, kako bi ojačale povjerenje u bankovni sustav. 

Postojeći EU zakon zemljama članicama nalaže da štedišama jamče depozite do iznosa od najmanje 20 tisuća eura. 

Nakon što je Njemačka ponudila potpunu zaštitu bankovnih pologa u nedjelju, niz zemalja poput Austrije, Britanije, Danske, Francuske, Portugala, Španjolske i Švedske, dalo je naslutiti kako planiraju slične poteze. 

Irska je izazvala nervozu prošli tjedan, donijevši zakon kojim omogućava neograničenu zaštitu svih bankovnih pologa u najvećim bankama te zemlje. 

Zbog toga se poteza našla na meti kritika svojih EU partnera, budući da se tom mjerom pokriva široki raspon bankovnih operacija u šest najvećih banaka u Irskoj, što je potaknulo bojazni da bi se njime tamošnje banke mogle dovesti u bolji položaj u odnosu na konkurenciju.

Irski potez potaknuo je također zabrinutosti da bi ulagači mogli preplaviti Irsku, želeći svoj novac pohraniti u tamošnjim bankama, što bi rezultiralo odljevom depozita iz banaka ostalih dijelova EU. 

Na sastanku s irskim ministrom financija povjerenica EU za zaštitu tržišnog natjecanja Neelie Kroes pozvala je Irsku da poduzme mjere protiv poremećaja u financijskim tijekovima.(Hina) 

 

Više o tome:

Francusko EU predsjedništvo: Economic and Financial Affairs Council (ECOFIN)