naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament traži međunarodni ugovor za zaštitu Arktika

Europski parlament pozvao je u četvrtak 9. listopada da se usvoji međunarodni ugovor o zaštiti Arktika, koji ugrožava sve veći pomorski promet i interes za potencijalne rezerve nafte i plina.  

Rezoluciju je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu podržalo 597 zastupnika.  

Europski parlament ne traži ipak moratorij na svako istraživanje ili produljenje eksploatacije u arktičkoj regiji, što su predlagali Zeleni.  

Rezolucija upozorava na alarmantnu situaciju na Arktiku, ističući da se pomorski promet eksponencijalno povećao zbog povećanog interesa za bušotine na moru, sve veći tranzit brodova za krstarenje i perspektiva koje pruža prolazak preko Arktika. 

Na Arktiku bi se moglo nalaziti gotovo 20 posto svjetskih rezervi plina i nafte koje tek treba otkriti, ističe EP, upozoravajući da ta regija još nije regulirana nikakvim normama ili multilateralnim ugovorom. 

Europski parlament poziva stoga da se usvoji međunarodni ugovor po uzoru na Madridski protokol iz 1993. koji se odnosi na zaštitu Antarktika. 

Suradnja na Arktiku odvija se u sklopu Arktičkog vijeća, koje je 1996. uspostavilo osam država - SAD, Kanada, Rusija, Švedska, Danska, Finska, Island i Norveška.

  

Više o tome:

EUobserver: MEPs endorse exploitation of Arctic resources