naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europarlamentarci traže oštriju kontrolu bonusa bankarima

I europarlamentarci pridružili su sve učestalijim pozivima diljem Europe da se pod oštriji nadzor stave golemi bonusi bankarima, kako bi ih se odvratilo od preuzimanja prevelikih rizika.

'Financijske institucije trebale bi transparentno u javnosti iznijeti svoje politike plaća i nagrada, ponajprije dijela paketa koji nude direktorima', kaže se u izvješću koje je usvojio Europski parlament. 

'Tržišni supervizori trebali bi procijeniti prilikom ispitivanja upravljanja rizicima u kompanijama potiče li se postojećim mjerama na području plaća i nagrada preuzimanje prekomjernih rizika', kaže se dalje u izvješću. 

Bankarski bonusi našli su se pod budnim okom javnosti u okolnostima globalne financijske krize zbog zabrinutosti da su putem njih prevarantski trgovci bili ohrabrivani na prekomjerno fokusiranje na obujam transakcija, vodeći pritom malo računa o rizicima koje oni nose sa sobom. 

Europska komisija u 2004. izdala je preporuke o oštrijoj kontroli, no one nisu naišle na podršku kod velike većine zemalja članica, uz izuzetak Nizozemske. 

Pa ipak, otkad je izbila aktualna kriza, zemlje članice ponovno su počele iskazivati interes za obuzdavanjem prekomjernih bonusa. 

Na ovotjednom sastanku ministri financija zemalja članica Europske unije zadržali su pravo na otpuštanje izvršnih direktora u posrnulim bankama koje je spasila država, i to bez isplate velikih otpremnina na odlasku, slikovito nazvanima 'zlatnim padobranima'. 

Općenitije, ministri financija prihvatili su preporuke koje bi vladama omogućile da ograniče 'zlatne padobrane' čak i u onim kompanijama kojima nije priskočila u pomoć država, prije svega u financijskom sektoru. 

Nakon što je izvješće dobilo podršku zastupnika u EP-u, Komisija mora iznijeti konkretne zakonske prijedloge ili pomno objasniti razloge zbog kojih to ne namjerava učiniti.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: Financial market supervision: Parliament calls for wide-ranging reform