naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri energetike postigli sporazum o liberalizaciji tržišta plina i struje

Ministri energetike Europske unije uspjeli su nakon jednomjesečnih pregovora postići dogovor o liberalizaciji europskih tržišta plina i struje, izvijestili su europski mediji.  

Komisija je tražila smanjivanje utjecaja nacionalnih energetskih divova na tržištu kroz prisiljavanje velikih integriranih kompanija na rasprodaju distribucijske mreže kako bi se takve aktivnosti odvojile od aktivnosti proizvodnje. 

No, Francuska i Njemačka uspješno su predvodile skupinu zemalja koje su se usprotivile tome planu, uspjevši u konačnici ostvariti pravo da njihovi bivši državni monopolisti, poput EDF-a i GDF-a u Francuskoj te E.ON-a i RWE-a u Njemačkoj, zadrže vlasništvo nad svojim distribucijskim mrežama, ali uz vanjsku kontrolu. 

Zahvaljujući pritisku zemalja poput Nizozemske, Danske, Španjolske, Portugala i Poljske ipak je dogovoreno da će proizvođačima energije ubuduće biti onemogućena kupnja distribucijskih dijelova poslovanja energetskih kompanija u europskim zemljama u kojima je uvedena cjelovita podjela djelatnosti energetskih kompanija. To znači da, primjerice, EDF neće moći kupovati dalekovode u Nizozemskoj. 

Ministri su također odobrili takozvanu 'Gazprom klauzulu', kojom se energetskim kompanijama izvan bloka, uključujući ruski državni Gazprom, ograničava mogućnost kupovanja europskih distribucijskih mreža.  

Međutim, baltičke zemlje i Poljska razočarane su jer je ta klauzula razvodnjena u usporedbi s početnim planovima. Trebala je služiti kao neka vrsta EU ulagačkog veta koje bi sprječavalo kompanije iz trećih zemalja, poput Rusije, u kupnji europskih mreža, osim ako EU tvrtkama ne zajamče ista prava tržišnog pristupa i pravne izvjesnosti kakva EU daje inozemnim kompanijama. 

No, Njemačka, čijih oko 40 posto uvoza potječe od ruskog Gazproma, uspjela je progurati razvodnjenu klauzulu prema kojoj će biti dovoljan tek politički dogovor, kako se ne bi uznemirilo njezinog glavnog dobavljača. 

Također su raščišćeni konačni tehnički aranžmani, uključujući glasački sustav za novu EU Agenciju za suradnju regulatora energetskih tržišta (ACER), koja će nadzirati funkcioniranje energetskih tržišta. Njemačka se zalagala za to da veće zemlje, koje imaju veće energetske mreže, dobiju veće pravo glasa pri donošenju odluka u sklopu ACER-a. No, prema konačnom sporazumu, sve zemlje imaju jednaka prava glasovanja. 

Predsjednik Komisije José Manuel Barroso pozdravio je postignuti kompromis i nazvao ga dobrom vijesti za potrošače i kompanije u Europi, te ključnim korakom ka formiranju jedinstvenog tržišta. 

Sporazum još mora dobiti odobrenje Europskog parlamenta, što bi se moglo pokazati problematičnim, budući da se Parlament ranije izjasnio za podjelu djelatnosti energetskih kompanija kao jedinu prihvatljivu opciju za liberalizaciju EU sektora električne energije.(Hina) 

 

 

Više o tome:

EurActiv: Energy ministers clinch deal on liberalisation