naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Češka će odgoditi uvođenje eura

Češka će vjerojatno usvojiti euro kasnije nego se predviđalo kao rezultat financijskih turbulencija u svijetu i u Europi. 

Guverner češke središnje banke Zdenek Tuma, govoreći tijekom rasprave na češkoj televiziji CT24 u nedjelju rekao je da misli da će Češka trebati pauzu kako bi pričekali da se smire financijska tržišta. 

'Vjerujem da bi sadašnji problemi s financijskim tržištima trebali proći za nekoliko mjeseci', dodao je, 'te ćemo mi ponovno o tome raspravljati sljedeće godine'. 

Praški inicijalni ciljni datum, 2010. godina, za usvajanje eura koji bi zamijenio domaću valutu krunu je odbačen, a vlada još nije postavila novi datum. 

Govorilo se i o 2012. godini, ali ponovno je ta ideja odbačena kao nerealna. 

Tuma je rekao da se previranja s kojima je suočena Europa vjerojatno neće jako osjetiti u Češkoj jer uspjeh domaće ekonomije znači da su banke u zemlji manje izložene američkim i drugim investicijama.

Tuma je procijenio da rast u 2009. neće dostići ranije prognoze do 3,6 posto. 

'Predstavit ćemo sljedeće prognoze (za 2009.) početkom studenog i zasad ne mogu reći hoće li to biti 3,3 ili 3,1 posto', dodao je guverner češke središnje banke.

 

Više o tome:

EUobserver: Crisis will delay Czech euro adoption, says bank chief