naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU odgodio odluku o nastavku pregovora s Rusijom

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner najavio je u ponedjeljak 13. listopada u Luksemburgu da je u ovom trenutku Europska unija treba sačekati s odlukom o eventualnom nastavku zamrznutih pregovora s Rusijom o zaključivanju sporazuma o partnerstvu i suradnji.  

'Vjerujem da je mudro sačekati još malo, najprije konferenciju u Ženevi, gdje bi u srijedu trebali početi mirovni pregovori o Gruziji, a zatim i razvoj stanja na terenu, rekao je Kouchner nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu. 

Kouchner nije isključio mogućnost da odluku o tome donesu čelnici EU-a, koji će se okupiti na summitu u srijedu i četvrtak u Bruxellesu. 

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel-Angel Moratinos je rekao da zemlje članice nisu postigle zajedničko stajalište o tom pitanju i da neke zemlje žele sačekati kako će se odvijati pregovori o Gruziji. 

Europska unija je nakon ruske intervencije u Gruziji odlučila odgoditi pregovore s Rusijom o novom sporazumu o partnerstvu i suradnji dok se Rusija ne povuče na položaje koje je zauzimala prije sukoba. 

Više zemalja članica EU-a zauzima se za nastavak pregovora, ali postoji nesuglasje oko toga da li je Moskva ispunila u potpunosti dogovor o prekidu vatre u Gruziji. 

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt ističe da se Rusi nisu povukli na položaje prije sukoba u Gruziji 7. kolovoza i da su se samo povukli iz tzv. sigurnosnih zona oko Južne Osetije i Abhazije. 

'Oni su se donekle povukli, u prvom redu iz sigurnosnih zona, ali još zauzimaju položaje na kojima nisu bili 7. kolovoza', rekao je Bildt. 

Neke zemlje smatraju da se pri odlučivanju o nastavku pregovora s Rusijom treba uzeti u obzir i mirovni pregovori između Rusije i Gruzije koji 15. listopada trebaju započeti u Ženevi.

S druge strane, Kouchner tvrdi da su Rusi ispunili svoj dio obveza. 

'Rusi su povukli svoje snage. Bio sam tamo prije dva dana i izvan Sjeverne Osetije i Abhazije u Gruziji više nema ruskih vojnika', izjavio je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner na početku sastanka šefova diplomacija EU-a, koji su se okupili u Luksemburgu na redovitom mjesečnom sastanku. 

Kouchner je odbio reći je li to dovoljno za nastavak pregovora, koje je EU suspendirala 1. rujna, dok se ruske snage ne povuku na položaje koji su zauzimali prije sukoba u Gruziji.

  

Više o tome:

  • Francusko EU predsjedništvo: General Affairs and External Relations Council in Luxembourg: Main Results
  • EUobserver: EU ministers keep Russian partnership on hold