naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija objavila smjernice o državnoj pomoći za spašavanje europskih banaka

Državna sanacija posrnulih banaka ne bi ih smjela dovesti u nepoštenu prednost u odnosu na konkurenciju, upozorila je Europska komisija u svojim novim smjernicama o državnoj pomoći za krizom pogođene banke objavljenim u ponedjeljak 13. listopada.  

U očajnim pokušajima da obuzdaju širenje financijske krize diljem Europe, sve veći se broj zemalja članica odlučuje sa strane izdvojiti milijarde eura kako bi ih ubrizgale u posrnule banke. 

'EU propisi o državnoj pomoći nalažu da poduzete mjere ne smiju pretjerano narušiti ravnopravnu tržišnu utakmicu', istaknula je Komisija. 

Vlade su također pozvale Komisija, čija je uloga nadzirati odobravanje državne pomoći u Europi kako bi se osiguralo da one ne donose nepoštene prednosti, da pokaže veću fleksibilnost u razmatranju paketa spašavanja. 

Komisija je upozorila da se spašavanjem mora izbjeći diskriminiranje financijskih institucija sa sjedištima u drugim članicama, odnosno da banke-korisnice pomoći ne smiju zahvaljujući tome na nepošten način privlačiti nove dodatne poslove. 

Komisija ističe kako bi spašavanje trebalo biti vremenski ograničeno, te da bi trebalo zahtijevati sudjelovanje i privatnog sektora. 

Irska je razljutila svoje EU partnere ovoga mjeseca, ponudivši neograničeno državno jamstvo za čitav niz preuzetih obveza, uključujući depozite koji se nalaze u šest najvećih banaka te zemlje. 

Niz drugih zemalja prosvjedovao je da će zahvaljujući tom potezu irske banke biti u nepoštenoj prednosti u odnosu na konkurenciju, budući da se jamstvo nije odnosilo na inozemne konkurente koji posluju u Irskoj. Stoga je službeni Dublin bio prisiljen unijeti izmjene u taj paket mjera. 

Komisija je ustrajala na tome da će o svakoj državnoj pomoći odluku donijeti po mogućnosti u roku od 24 sata od primitka obavijesti.  

'Sheme pomoći, poput jamstava, ili programi dokapitalizacije mogu dobiti odobrenje EK u vrlo kratkom roku ako ispunjavanju uvjete kojima se jamči da su dobro ciljani i proporcionalni', ističe Komisija. 

Iako joj se često spočitavalo da blokira krucijalnu pomoć za posrnule kompanije, Komisija se obvezala da će po hitnom postupku razmatrati prijavljene slučajeve pomoći za pogođene banke i nije pokazala namjeru ulaganja veta na pomoć bankama. 

U ponedjeljak je Bruxelles odobrio plan britanske vlade za stabilizaciju financijskih tržišta, kao i izmijenjeni plan irske vlade. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: State aid: Overview of national rescue measures and deposit guarantee schemes
  • Europska komisija: State aid: Commission gives guidance to Member States on measures for banks in crisis
  • EUobserver: Brussels tables bank crisis rules to avoid 'chaos'
  • EUobserver: Europe spends trillions in historic bank rescue
  • EurActiv: EU eases state aid rules for national rescue plans