naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predložila minimalno jamstvo za depozite

Bankovni depoziti u Europskoj uniji trebali bi se jamčiti u iznosu do 50 tisuća eura, a ta bi se vrijednost povisila na 100 tisuća eura godinu dana nakon što reforma stupi na snagu, predložila je u srijedu 15. listopada Europska komisija.  

Potreba za tom promjenom ukazala se nakon niza intervencija za spas banaka, poput britanskog Northern Rocka, koje su se suočile s navalom štediša, zabrinutih za sigurnost svojih pologa. 

Njemačka i Irska već su najavile izdavanje bjanko jamstava za bankovne depozite uslijed najsnažnijih previranja na financijskim tržištima u proteklih 80 godina. 

EU vlade već su postigle načelni dogovor o podizanju minimalnog iznosa jamstva za depozite u okviru propisa EU na 50 tisuća eura, s dosadašnjih 20 tisuća eura. Mnoge će zemlje tu razinu odmah podignuti na 100 tisuća eura kako bi umirile štediše suočene s najtežom financijskom krizom od 1930tih godina. 

'Podizanje minimalne razine zaštite ojačat će povjerenje Europljana u sigurnost njihovih bankovnih pologa', kazao je europski povjerenik za unutarnje tržište Charlie McCreevy.

Maksimalni vremenski rok za isplate u slučaju kolapsa banaka iznosio bi tri dana, u usporedbi sa sadašnjih tri do devet mjeseci.  

Ministri financija EU i Europski parlament, koji ima konačnu riječ, zalažu se za ubrzano usvajanje novih mjera.  

Komisija tvrdi da bi podizanje minimalnog iznosa jamstva na 50 tisuća eura pokrilo 80 posto pologa, odnosno 90 posto u slučaju podizanja jamstva na 100 tisuća eura. 

Komisija također predlaže ukidanje postojećih odredbi po kojima zemlje-članice mogu odabrati da jamstvo pokriva samo 90 posto štednje. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission sets out proposal to increase minimum protection for bank deposits to €100,000