naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europske kompanije po rastu ulaganja u istraživanje i razvoj pretekle američke

Europska komisija objavila je u srijedu 15. listopada u svom godišnjem izvješću da su investicije u istraživanje i razvoj kompanija koje se nalaze u Europskoj uiji porasle za 8,8 posto dok su u kompanijama u SAD-u porasle za 8,6 posto, čime su europske kompanije pretekle američke po rastu ulaganja u taj sektor prvi puta u pet godina.  

Tri europske kompanije nalaze se među vodećih deset u investicijama u to područje: Nokia na petom mjestu, s ulaganjima od 5,3 milijarde eura, Volkswagen na devetom i Daimler na desetom. 

Najveći svjetski investitori u istraživanje i razvoj u financijskoj godini 2007/2008. bili su Microsoft s 5,6 milijardi eura, potom General Motors i Pfizer, sve američke kompanije.

Trendovi pokazuju i povećanu prodaju i rast profita kompanija u EU, a prvi puta u pet godina rast investicija u istraživanje i razvoj u europskim kompanijama veći je nego u američkim.

Prodaja u kompanijama u EU narasla je za sedam posto, a profit EU kompanija povećao se za 12,2 posto. 

Kompanije iz brzorastućih ekonomija nastavile su pokazivati snažan rast ulaganja u istraživanje i razvoj. Tijekom posljednje tri godine, kompanije poput Petroleo Brasiliero, Petro Chine i Tata Motors imale su godišnji rast investicija u to područje od 52,6 posto, 22,2 posto i 42,6 posto. 

Što se tiče sektora, područje farmaceutike i biotehnologije zadržalo je vodeću poziciju u rastu ulaganja, u sektoru automobilske industrije i auto dijelova rast je bio značajno iznad trogodišnjeg prosjeka, a snažan rast u posljednje tri godine zabilježio je i sektor energetike. 

Izvješće o ulaganjima u istraživanje i razvoj Europska komisija objavljuje jednom godišnje. Ovogodišnje je uključilo 2 tisuće tvrtki, tisuću iz Unije te još toliko iz kompanija izvan EU-a koje imaju velika ulaganja u istraživanje i razvoj. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: European companies outpace American counterparts in R&D investment growth for the first time in five years
  • EurActiv: EU business R&D funding growth higher than in US