naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija mijenja računovodstvena pravila kako bi pomogla bankama

Europska komisija izmijenila je računovodstvena pravila kako bi se pomoglo bankama da izbjegnu snažan pad vrijednosti imovine u vremenima značajnijih oscilacija na tržištu, poput sadašnje financijske krize. 

Prelazak na računovodstvenu praksu 'mark-to-market', koju je izradio odbor EK za računovodstvena pravila, dobio je jednoglasnu podršku zemalja članica EU a primjenjivat će se za korporativne rezultate za treće tromjesečje 2008. čija se objava uskoro očekuje. 

Riječ je o pravilima prema kojima se imovina tvrtke procjenjuje na temelju cijene koju bi postigla da se u tom trenutku ponudi na tržištu na prodaju, umjesto da se iskazuje u vrijednosti koju bi imala na rok dospijeća. 

Tijekom aktualne krize banke su se često suočavale sa snažnim padom njihove vrijednosti zato što se vrijednost drugorazrednih hipotekarnih zajmova procjenjivala prema trenutnoj vrijednosti na tržištu, s tim da stručnjaci kažu kako bi gubitci banaka bili daleko manji da se njihova vrijednost računala na temelju rokova dospijeća. 

Postojeća praksa može pokrenuti spiralni pad vrijednosti, tijekom kojeg se stvara dojam da su kompanije insolventne. 

No, prema novim prijedlozima EK, banke i druge kompanije mogle bi po želji prekvalificirati imovinu iz kategorije u kojoj se njezina vrijednost procjenjuje prema onoj koju bi u tom trenutku postigla na tržištu, u kategoriju u kojoj se njezina vrijednost temelji na roku dospijeća, kako bi se izbjegla zamka. 

'Aktualna financijska kriza opravdava primjenu prekvalifikacije kod kompanija', kazala je Komisija u priopćenju. 'U tim uvjetima, financijske institucije u EU ne bi više u svojim financijskim izvješćima morale odražavati tržišne fluktuacije za takve vrste imovine'. 

Ključne promjene u skladu su s odvojenim potezima koje je ovog tjedna učinio Međunarodni odbor za računovodstvena pravila, koji kreira računovodstvene standarde koji se primjenjuju u stotinjak zemalja.  

Mjere je EK poduzela tjedan dana nakon što su ministri financija zemalja članica EU prvi put i predložili reforme. 'Usvajanjem tih izmjena Komisija je u rekordnom roku odgovorila na zahtjeve ministara financija', kazao je europski povjerenik za unutarnje tržište Charlie McCreevy. 

Pa ipak, neki kritičari iskazuju zabrinutost da bi hedge fondovi, koji bi razvili svoje matematičke modele za utvrđivanje vrijednosti imovine umjesto da je uspoređuju sa njihovom sadašnjom tržišnom vrijednošću, mogli iskoristiti novi manevarski prostor za umjetno napuhavanje vrijednosti imovine. 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Accounting standards: Commission adopts changes to mitigate consequences of financial turmoil
  • EUobserver: Brussels changes accounting rules to help save banks