naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
SAD i EU predlažu seriju summita o izazovima globalnog gospodarstva

Sjedinjene Države i Europska unija predložit će svjetskim čelnicima održavanje serije summita posvećenih izazovima pred kojima se nalazi svjetsko gospodarstvo, od kojih bi se prvi trebao održati u SAD-u nakon izbora 4. studenoga, objavljeno ja nakon sastanka SAD i EU u Camp Davidu kraj Washingtona.  

Američki predsjednik George W. Bush, francuski predsjednik Nicholas Sarkozy, čija zemlja predsjedava EU-om te predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso 'imali su vrlo pozitivno raspravu o nastavku koordinacije koraka potrebnih da se riješi kriza u današnjoj globalnoj ekonomiji', priopćila je Bijele kuća nakon njihovog sastanka u Camp Davidu.

Bush, Sarkozy i Barroso su se suglasili da će idućeg tjedna svjetske čelnike upoznati sa idejom o započinjanju serije summita posvećenih izazovima s kojima se susreće globalno gospodarstvo. 

Prema priopćenju, prvi summit trebao bi biti održan u SAD ubrzo nakon izbora, kako bi se razmotrio napredak ostvaren u rješavanju sadašnje krize i tražio načelni sporazum o reformama potrebnim da se izbjegne ponavljanje krize i osigura globalni prosperitet u budućnosti.  

Kasniji summiti bili bi usredotočeni na provedbu sporazuma o konkretnim koracima koje će se poduzeti da bi se ispunila ta načela, dodaje u priopćenju Bijela kuća.  

Američki predsjednik ranije je izjavio da će na prvom summitu u SAD-u biti zastupljene i razvijene i zemlje u razvoju, kako bi svi zajedno radili na jačanju i modernizaciji nacionalnih financijskih sustava i osigurali da se kriza ne ponovi.  

Također je naglasio kako je 'nužno da se kod uvođenja regulatornih i institucionalnih promjena, očuvaju temelji demokratskog kapitalizma, predanost slobodnom tržištu, slobodnom poduzetništvu i slobodnoj trgovini'. 

Francuski predsjednik Sarkozy je kazao kako 'je riječ o svjetskoj krizi za koju treba naći svjetsko rješenje'. 

Svaka regija u svijetu, počevši od SAD i EU te Azije, nastoji naći odgovor na krizu, no 'odgovor će biti djelotvorniji ako ga nađemo zajedno, ako govorimo istim jezikom i zajedno gradimo kapitalizam budućnosti', rekao je Sarkozy. 

'Međunarodni financijski sustav, njegova temeljna načela i propisi te njegovi institucije trebaju reforme. Potreban nam je globalni financijski red', kazao je José Manuel Barroso. EU i SAD, po njegovim riječima, moraju zajednički pokazati put prema međunarodnom odgovoru na financijsku krizu i pridonijeti globalnom gospodarskom rastu. 

Sarkozy i Barroso u subotu su posjetili Camp David kako bi se sastali s Bushom, na povratku sa summita EU-Kanada i summita Frankofonije u Quebec Cityu. 

 

Više o tome:

  • EurActiv: EU, US to host global financial crisis summit
  • EUobserver: Bush backs EU plan on global financial reform