naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EBRD pozvao zapadnoeuropske zemlje da pomognu novim članicama EU-a

Zapadnoeuropske bi vlade mogle dovesti u pitanje vlastite gospodarske mogućnosti ne podrže li slabija gospodarstva u središnjem i istočnom bloku, upozorio je čelnik Europske banke za obnovu i razvitak (EBRD).  

'U ovome trenutku pozivamo financijski snažne zemlje da pruže podršku svojim slabijim susjedima', kazao je Thomas Mirow u pismu upućenom vladama zemalja dioničara te banke a objavljenom u londonskom Financial Timesu. 'Sve zemlje, a osobito one u Europi, imale su koristi od jačanja gospodarske snage središnje i istočne Europe i bit će pogođene ako gospodarska stabilnost te regije bude dovedena u pitanje'. 

Njegovo upozorenje dolazi u trenutku kada svjetska kreditna kriza pojačano financijski pritišće središnju i istočnu Europu. Mađarska je prošli tjedan zatražila pomoć od Europske središnje banke (ECB), a Ukrajina od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dok se ruske banke i kompanije suočavaju s financijskim poteškoćama unatoč vladinom 180 milijardi dolara vrijednom paketu pomoći. 

Dok tražitelji zajmova diljem te regije već mjesecima nailaze na poteškoće u dobivanju kredita na međunarodnim tržištima, ovog je mjeseca došlo do novog obrata u krizi u obliku rastućeg strahovanja da kredita gladne međunarodne banke neće više biti u stanju podržavati svoje istočnoeuropske podružnice. 

To osobito brine nove članice EU u središnjoj Europi, te potencijalne članice u jugoistočnoj Europi, gdje međunarodne banke dominiraju lokalnim bankarskim krajolikom. 

'S obzirom na vrlo značajnu ulogu EU banaka u bankovnim sektorima te regije, od osobite je važnosti da inicijative podrške tim bankama u matičnim zemljama također uzmu u obzir posljedice krize na njihove inozemne podružnice', ističe Mirow u svojem pismu. 

On je na čelnom mjestu te multilateralne banke za bivši komunistički blok ovoga ljeta zamijenio Jeana Lemierrea, netom prije izbijanja krize na svjetskim tržištima.  

Nakon što su relativno netaknute izišle iz ranijih faza kreditne krize, neke zemlje istočne Europe sada su u opasnosti od prelijevanja sve snažnije financijske krize s razvijenih tržišta, upozorava nadalje Mirow. 

'Ne samo one zemlje koje se oslanjaju na inozemno financiranje, već i neke od onih čiji su temelji posljednjih godina ojačali, postale su osobito ranjive na pooštravanje međunarodnih kreditnih uvjeta', upozorio je. 

Mirow je obećao da će EBRD nastaviti surađivati s vladama i kompanijama i davati podršku bankama, kao i pružati stručnu pomoć u kriznim situacijama koje uključuju potencijalnu insolventnost banaka, ali je upozorio da EBRD nije zajmodavac niti ulagač-spasitelj, te je pozvao na zajednički pristup suradnje EBRD-a, MMF-a i drugih financijskih agencija.

  

Više o tome:

Financial Times: Call for west Europe to support east