naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zajmovi za spas dostupni i europskim proizvođačima automobila

Njemački i francuski ministri financija izjavili su da će financijski ogranci automobilske industrije koji odobravaju kredite za kupnju automobila moći koristiti državna jamstva za novo zaduživanje do iznosa od čak 400, odnosno 320 milijardi eura. 

'Banke automobilske industrije definitivno se moraju uključiti u taj program', objavilo je njemačko ministarstvo financija.  

Isto stajalište zastupa i francusko ministarstvo financija. 'Ako je banka specijalizirana za potrošačke kredite za kupnju automobila, treba joj omogućiti pristup međubankovnom tržištu kao i svakoj drugoj banci', kazao je francuski ministar. 

Ogranci za financiranje u sklopu automobilskih koncerna zaslužni su za više od 15 posto operativne dobiti u europskoj automobilskoj industriji, kažu analitičari Morgan Stanleya, a proizvođači automobila imaju velike potrebe za kratkoročnim refinanciranjem. 

Raspoloživost državnih kreditnih jamstava događa se u vrijeme kada se europska automobilska industrija suočava s najvećim teškoćama budući da osjetno slabi potražnja za automobilima u zemljama poput SAD-a, Velike Britanije i Španjolske.  

Svaka državna pomoć morat će, međutim, udovoljiti uvjetima koje propisuje pojedina država. No, uz pretpostavku da automobilski proizvođači samo zatraže kreditna jamstva, takva bi pomoć bila manji teret u usporedbi s onim banaka koje trebaju novi kapital. Njemačka i francuska država ponudile bi jamstva po neutvrđenoj komercijalnoj kamatnoj stopi.

U Njemačkoj bi se od kompanija zahtijevalo podnošenje dokumentacije o poslovnom modelu radi dobivanja odobrenja. U Francuskoj bi pak tvrtke trebale udovoljiti određenim uvjetima u pogledu 'etičnosti', ponajprije u vezi plaća menadžera.

  

Više o tome:

Financial Times: European carmakers eligible for rescue funds