naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sarkozy u Europskom parlamentu pozvao na stvaranje vlade eurozone

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je u utorak 21. listopada pred Europskim parlamentom u Strasbourgu na formiranje ekonomske vlade eurozone koja bi djelovala paralelno s Europskom središnjom bankom.  

Sarkozy je istaknuo kako nije moguće da eurozona ostane nepromijenjena bez jasno identificirane ekonomske vlade. 

Europska središnja banka (ECB), u ovom trenutku jedina federalna institucija eurozone, treba bi biti neovisna, ali bi morala imati mogućnost voditi rasprave o zajedničkim pitanjima s ekonomskom vladom, dodao je Sarkozy. 

On je također rekao da će predložiti sastanak šefova država i vlada EU kako bi se pripremili svjetski summiti o međunarodnom financijskom sustavu. 

'Imat ću prigodu predložiti svojim partnerima, šefovima država i vlada, sastanak da bi se pripremili ti summiti', rekao je. 'Europa bi trebala dati ideju o postavljanju novih temelja svjetskog kapitalizma. Ono što se dogodilo, to je izdaja vrijednosti kapitalizma, a ne dovođenje u pitanje tržišne ekonomije', smatra francuski predsjednik.

Sarkozy je također pozvao na stvaranje europskih državnih stabilizacijskih fondova koji bi koordinirano omogućili odgovor industrije na ekonomsku krizu, te kako bi se spriječilo da kompanije padnu u strane ruke tijekom ekonomske krize. 

'Savršeno su mi poznata neslaganja između nekih zemalja o tom pitanju, ali nezamislivo mi je da mi se objašnjava kako je potreban jedinstveni europski odgovor na financijsku krizu, a za ekonomsku krizu on nije potreban', naglasio je francuski predsjednik. 

 

Više o tome:

  • Europski parlament: European Council: MEPs debate EU response to world crises with French president Sarkozy
  • EUobserver: Sarkozy in fresh call for eurozone 'government'
  • EurActiv: Sarkozy outlines 'refoundation' of capitalism