naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će suzbijati porezna utočišta

Francuska i Njemačka intenzivirale su nastojanja oko suzbijanja poreznih utočišta u Europi, pri čemu vlada u Berlinu smatra da bi i Švicarsku trebalo uvrstiti na crnu listu poreznih utočišta Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak OECD. 

Te su dvije zemlje u utorak 21. listopada s još 15 zemalja sudjelovale na pariškom sastanku Organizacije za ekonomsku suradnju i razvitak (OECD), posvećenom toj kontroverznoj temi, te su pozvale tu međunarodnu ekonomsku organizaciju koja okuplja 30 najbogatijih zemalja svijeta da revidira postojeći spisak 40 zemalja ocijenjenih poreznim utočištima.

Od europskih zemalja na popisu se trenutno nalaze samo tri male zapadnoeuropske države, Lihtenštajn, Andora i Monako. 

Njemački ministar financija Peer Steinbrück na pariškom je sastanku ustvrdio da Švicarska također nudi uvjete koji njemačke porezne obveznike potiču da izbjegavaju plaćati porez. Stoga je Steinbrück ustvrdio kako i ta zemlja pripada crnoj listi. 

Švicarska je vlada odbila sudjelovati na sastanku i odlučno otklanja sve pritiske Europske unije da ublaži zakone o povjerljivosti bankovnih podataka, zajedno s EU zemljama članicama Austrijom i Luksemburgom. 

Pitanje poreznih utočišta našlo se u središtu pozornosti ove godine nakon izvješća o masovnoj poreznoj utaji u Njemačkoj koja je obuhvaćala Lihtenštajn i nekih 1.400 pojedinaca, uključujući 600 njemačkih državljana koji su u toj maloj državici osnivali fondove kako bi izbjegavali plaćanje poreza kod kuće. 

Njemačka tvrdi da godišnje na poreznim utajama gubi 30 milijardi eura. 

U svibnju su ministri financija EU dali zeleno svjetlo potpunoj izmjeni EU propisa o porezu na štednju, u nastojanju usmjerenom na suzbijanje poreznih utočišta kroz poboljšanu razmjenu informacija između banaka o nizu financijskih proizvoda, kako za pravne tako i za privatne osobe. 

Financijska kriza nametnula je pak potrebu za snažnijom regulacijom financijskog sustava, te su Berlin i druge EU vlade postale su još odlučnije u svojim zahtjevima. Ishod pariškog sastanka u utorak je obećanje OECD-a da će do sredine 2009. dopuniti popis poreznih oaza.  

Berlin planira biti domaćin konferenciji na kojoj će se razmatrati načini odnošenja prema zemljama s toga popisa. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU states crack down on tax evasion