naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ukrajina želi tješnje veze s Europskom unijom

Ukrajina je općenito zadovoljna ishodom europsko-ukrajinskog summita koji se u Parizu održao prošloga mjeseca, ali je nezadovoljna završnom političkom deklaracijom u koju nije ušao dio o europskom identitetu zemlje, rekao je ukrajinski zamjenik ministra vanjskih poslova Konstantin Jelisejev. 

Jelisejev je u srijedu 22. listopada novinarima u Bruxellesu rekao kako je razočaran činjenicom da je EU odbacila ideju priznati Ukrajinu kao zemlju s europskim identitetom.

Ukrajinski diplomat je dodao da mu nitko nije znao objasniti zbog čega u završnoj izjavi nije prihvatljiva rečenica o Ukrajini kao zemlji s europskim identitetom, što je ocijenio 'licemjerjem' EU-a. 

Jelisejev je naglasio i neka pozitivna dostignuća sastanka u rujnu, primjerice zaključivanje sporazuma o pridruživanju s EU, kao i pokretanje dijaloga o režimu bez viza.

Osim toga, i neke važne političke izjave mogle su se uočiti u rujnu, primjerice EU je prvi put priznala Ukrajinu kao europsku državu, te da EU i Ukrajina dijele zajedničku povijest i zajedničke vrijednosti. 

Međutim, Jelisejev je izrazio žaljenje što još i danas postoji skupina skeptika unutar EU koji pokušavaju do neke mjere blokirati napredak odnosa EU-Ukrajina, imenujući Nizozemsku, Belgiju i Španjolsku. 

Komentirajući riječi predsjednika Europske komisije, koji je prošloga tjedna izjavio da je EU zabrinuta nedavnom političkom krizom u Ukrajini, Jelisejev je rekao da se situacija ne treba previše dramatizirati. 

Ranije ovoga mjeseca, predsjednik Viktor Juščenko raspustio je parlament i najavio da će se prijevremeni izbori održati u prosincu. To će biti treći put u tri godine da se u Ukrajini održavaju parlamentarni izbori. 

Što se tiče viznog režima, koji je početkom godine ipak olakšan za Ukrajince, oni pak kažu da nije došlo do stvarne razlike. Neke države EU - uključujući Španjolsku, Njemačku, Nizozemsku i Belgiju - vrlo su neprijateljski raspoložene kada se radi o viznoj politici prema Ukrajini. 

Kao rezultat, kaže Jelisejev, u prvoj polovici ove godine broj Ukrajinaca koji je putovao u zemlje članice EU smanjio se dva i pol puta.  

Kijev bi s EU trebao pokrenuti dijalog o budućem bezviznom režimu 29. listopada. 

 

Više o tome:

EUobserver: Ukraine disappointed with EU 'hypocrisy'