naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU bi u studenom mogao obnoviti pregovore s Rusijom

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner zalažu se da se u studenom obnove pregovori o novom partnerstvu s Moskvom, unatoč zabrinutosti da bi vraćanje uobičajenom poslu moglo imati posljedice prije nego Rusija u potpunosti ispuni dogovor oko Gruzije. 

Sarkozy je u utorak 21. listopada u Europskom parlamentu rekao da s obzirom na današnje stanje u svijetu, ne vjeruje da svijet treba krizu između Europe i Rusije.  

Dodao je da EU može braniti razlike i ljudska prava, ali bi bilo neodgovorno stvoriti uvjete za sukob koji nije potreban te da Europa ne smije biti suučesnik u započinjanju novog Hladnog rata. 

Na njegove je izjave reagirala europska povjerenica za vanjske odnose Ferrero-Waldner, koja je pojasnila kako postoji potreba za dijalog s Rusijom zbog kompleksne međuovisnosti EU i Rusije na polju energetike i na međunarodnim pitanjima, kao što su Iran, neširenje nuklearnog oružja i klimatske promjene. 

'Imat ćemo vrlo zanimljivu raspravu na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova GAERCU-u 10. studenoga i ja se nadam da ćemo pronaći zajednički jezik oko nastavka pregovora o novom sporazumu EU-Rusija', rekla je, dodajući da EU treba tretirati Rusiju 'onakvom kakva jest', a ne onakvom 'kakvom bi mi željeli da bude'. 

Na summitu prošloga tjedna u Bruxellesu, vođe EU odgodili su do sljedećeg mjeseca odluku o tome treba li ponovno otvoriti pregovore o partnerstvu i suradnji s Rusijom, koji su suspendirani nakon vojne invazije Gruzije. 

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU-Russia talks likely to resume in November
  • EUobserver: Energy and trade gripes dominate EU-Russia relations