naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Izvanredni summit EU-a o reformi financijskog sustava

Francuski predsjednik i predsjedatelj Europskog vijeća Nicolas Sarkozy pozvao je čelnike zemalja članica Europske unije na summit 7. studenoga radi priprema za sastanak sa svjetskim čelnicima o reformiranju globalnog financijskog sustava. 

Na tom summitu čelnici trebali bi dogovoriti jedinstveno EU-a stajalište na svjetskom summitu 15. studenoga u Washingtonu, na kojem bi se okupile najbogatije zemlje svijeta.

Prije nekoliko dana Sarkozy i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso dogovorili su na sastanku s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem u Camp Davidu niz sastanaka najvećih gospodarskih sila na svijetu kako bi se reformirao dosadašnji financijski sustav.  

Europski su se čelnici na svom redovitom summitu sredinom listopada zauzeli za reformu sadašnjeg sustava.  

Na sastanku u Camp Davidu 19. listopada, dogovoreno je da se prvi u nizu summita svjetskih čelnika održi u SAD-u ubrzo nakon izbora, kako bi se razmotrio napredak ostvaren u rješavanju sadašnje krize i tražio načelni sporazum o reformama potrebnim da se izbjegne ponavljanje krize i osigura globalni prosperitet u budućnosti, a kasniji summiti bili bi usredotočeni na provedbu sporazuma o konkretnim koracima koje će se poduzeti da bi se ispunila ta načela. 

 

Više o tome:

  • Francusko EU predsjedništvo: Informal meeting of the Heads of State and Government of the European Union on 7 November 
  • EurActiv: France calls extraordinary EU summit on crisis