naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija revidirala smjernice u postupku odobravanja spajanja kompanija

Europska komisija revidirala je način obavješćivanja kompanija o potrebnoj izmjeni prijedloga o transakcijama spajanja kako bi se omogućilo efikasnije rješavanje prigovora u vezi s utjecajem tih transakcija na tržišno natjecanje.  

Kompanije mogu izmijeniti predložene transakcije kako bi otklonile moguće primjedbe Bruxellesa u vezi s njihovim utjecajem na tržišno natjecanje.  

Komisija je kreirala obrazac za dostavljanje informacija o izmjenama predloženih transakcija i prodaji dijela poslovanja a osuvremenila je i službeno izvješćivanje o poželjnim izmjenama. 

Tako u Bruxellesu ističu da su izmjene predloženih transakcija prihvatljive samo ako stvarno otklanjaju dvojbe u vezi s utjecajem spajanja na tržišno natjecanje. Kako bi Komisiji omogućile bolju procjenu izmjena, kompanije moraju dostaviti nužne informacije putem novog obrasca. 

Budući da će prodaja dijela poslovanja postići željeni učinak samo ako se nađe odgovarajući kupac, u obavijesti se također detaljno navode kriteriji za njegovo pronalaženje, a ističe se i potreba da se navede cjelokupna imovina i zaposlenici nužni za održivost poslovanja koje će biti prodano. 

Povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Neelie Kroes naglasila je da nova obavijest pruža kompanijama jasne smjernice o platformi Europske komisije kako bi se u budućnosti osigurale još efikasnije izmjene. 

Nove smjernice o izmjenama prijedloga o spajanju naznačuju i da će Komisija prihvatiti prijedloge o pristupu infrastrukturi odnosno mrežama samo ako u konačnici imaju isti učinak kao i prodaja tog dijela poslovanja. 

Komisija se pri kreiranju smjernica oslonila na studiju iz listopada 2005. u okviru koje je temeljito analizirala ranije slučajeve izmjena predloženih spajanja, te na odgovarajuće presude europskih sudova i odredbe iz regulative o spajanju kompanija iz 2004., koje se tiču mogućnosti produljenja rokova o razmatranju i procjeni izmjena prijedloga spajanja. Nove smjernice stupaju na snagu u četvrtak 24. listopada. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Mergers: Commission revises Remedies Notice and amends Merger Implementing Regulation