naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava ostalo
Summit svjetskih lidera o reformi globalnog financijskog sustava

Sastanak svjetskih čelnika o reformiranju globalnog financijskog sustava održava se 15. studenoga u Washingtonu. 

 Na sastanku u Camp Davidu 19. listopada francuski predsjednik i predsjedatelj Europskog vijeća Nicolas Sarkozy i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso dogovorili su s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushem niz sastanaka najvećih gospodarskih sila na svijetu kako bi se reformirao dosadašnji financijski sustav.  

Tada je dogovoreno i da se prvi u nizu summita svjetskih čelnika održi u SAD-u ubrzo nakon izbora, kako bi se razmotrio napredak ostvaren u rješavanju sadašnje krize i tražio načelni sporazum o reformama potrebnim da se izbjegne ponavljanje krize i osigura globalni prosperitet u budućnosti. 

Sarkozy je inzistirao na tome da do sastanka dođe što prije, unatoč činjenici što se Sjedinjene Države nalaze u jeku predizborne kampanje za predsjedničke izbore 4. studenoga. 

Kasniji summiti bili bi usredotočeni na provedbu sporazuma o konkretnim koracima koje će se poduzeti da bi se ispunila ta načela. 

Europski su se čelnici na svom redovitom summitu sredinom listopada zauzeli za reformu sadašnjeg sustava. Govoreći o financijskoj krizi koja je prošle godine započela u Sjedinjenim Državama i koja je nedavno pogodila i Europu, Sarkozy je rekao kako se ne smije dopustiti da ponovno isti uzroci dovedu do istih posljedica. 

Američki predsjednik Bush ranije je izjavio da će na prvom summitu u SAD-u biti zastupljene i razvijene i zemlje u razvoju, kako bi svi zajedno radili na jačanju i modernizaciji nacionalnih financijskih sustava i osigurali da se kriza ne ponovi. 

 

Više o tome:

Francusko EU predsjedništvo: International summit on the financial crisis on 15 November