naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament odobrio drugu fazu Erasmus Mundus programa za studente iz trećih zemalja

Europski parlament je odobrio drugu fazu Erasmus Mundus programa kojim se stipendira studente iz trećih zemalja na poslijediplomskim studijima u Europskoj uniji, odobrivši proračun od gotovo 950 milijuna eura za razdoblje od 2009. do 2013. 

Povjerenik Europske komisije za obrazovanje, kulturu i mlade Jan Figel istaknuo je tom prilikom kako je Erasmus Mundus vrhunski program koji promiče akademsku izvrsnost, međukulturalno razumijevanje, ali i ljudske kontakte.  

Izvjestiteljica Europskog parlamenta za ovo pitanje Marielle de Sarnez tijekom rasprave na plenarnoj sjednici u Strasbourgu naglasila je kako je Erasmus Mundus dobar program koji svijetu daje pozitivnu sliku o Europi. De Sarnez je istaknula važnost osiguranja ravnopravnog sudjelovanja u programu u smislu spola i zemlje podrijetla studenata. Većina studenata, naime, trenutačno dolazi iz Azije. 

Erasmus Mundus II stipendirat će i doktorske studije, dok je sadašnji program pokrivao samo magistarske. Prvi put za stipendiju će moći aplicirati i europski studenti, premda je većina stipendija namijenjenima trećim zemljama. 

Europski parlament usvojio je također izmjene nekih kriterija za dodjelu stipendija kako bi se pojednostavilo odobravanje viza stranim studentima te osigurala ravnomjerna zastupljenost u pogledu spola i zemlje podrijetla sudionika. 

Erasmus Mundus u prvoj je fazi od 2004. do 2008. obuhvatio više od 6 tisuća studenata izvan Europe i više od tisuću profesora. Sudjelovalo je 323 sveučilišta, od kojih 265 u Europi,  za što je bilo osigurano 230 milijuna eura, dok Erasmus Mundus II ima četiri puta veći proračun. 

Mobilnost europskih studenata u EU promiče program Erasmus u kojem sudjeluje gotovo 90 posto europskih sveučilišta.  

Program je od 1987. obuhvatio gotovo 1,9 milijuna studenata, a godišnji mu je proračun veći od 400 milijuna eura.  

 

Više o tome:

Europski parlament: MEPs back new Erasmus Mundus Programme for student mobility and university exchanges