naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
WEF: Švedska najkonkurentnija, Hrvatska na 1. mjestu među ne-članicama EU

Švedska je najkonkurentnije gospodarstvo Europske unije, pokazalo je najnovije izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o provedbi Lisabonskih ciljeva za razdoblje od 2006. do 2008., dok su ne-članice Hrvatska, Crna Gora i Turska bliže ispunjenju zadanih ciljeva od EU članica Bugarske i Poljske.  

Švedska, koja je prošlom dvogodišnjem izvješću objavljenom 2006. bila na trećem mjestu, sada je prva na popisu najkonkurentnijih, s 5,71 bodom, a prate je Danska na drugom (ranije prvom) mjestu i 5,64 boda, te Finska na trećem (ranije drugom) mjestu, s istim brojem bodova. Na četvrtom je mjestu Nizozemska, nepromijenjeno u odnosu na 2006., s 5,44 boda.

Nordijske su zemlje najbolje u Europi na području inovacija, što se pripisuje agresivnosti njihovih kompanija pri usvajanju novih tehnologija, te visokoj razini potrošnje na istraživanja i razvoj, kao i visokom stupnju suradnje između sveučilišta i privatnog sektora na području istraživanja.  

Također, te zemlje imaju globalno najveći postotak registriranih patenata po stanovniku, visoku razinu socijalne kohezije, te niske stope nezaposlenosti i visok udio zaposlenih žena.

Studija je nadalje pokazala da je nekoliko zemalja koje su se Uniji priključile 2004. rangirano ispred mnogih starijih članica, a riječ je o Estoniji, Sloveniji i Češkoj, koje su redom zauzele 12., 15. i 16. mjesto, s osvojenih 5,02, 4,58 i 4,53 boda. To pokazuje da su te zemlje već sada bliže ispunjenju ciljeva lisabonske strategije od mnogih članica iz početne postave EU. 

Izraženiji pad u odnosu na prošlu procjenu zabilježila je Velika Britanija, koja se spustila sa 6. na 9. mjesto, zabilježivši 5,12 bodova, zbog znatno snižene procjene njezinog sektora financijskih usluga. 

To je povezano s globalnim gospodarskim usporavanjem, sužavanjem pristupa kapitalu, te zabrinutostima oko snage bankarskog sektora povezanih s previranjima u financijskom sektoru koja su Britaniju posebno teško pogodila zbog njezinog snažnog oslanjanja na sektor financijskih usluga. 

Od potencijalnih budućih članica, Hrvatska, Crna Gora i Turska imaju znatno bolju izvedbu na različitim područjima i osvojile su više bodova od članica EU Poljske i Bugarske.

Hrvatska je ponovno zauzela prvo mjesto u odvojenoj skupini zemalja izvan EU i onih u regiji srednje Azije, s osvojenih 4,10 bodova. Usporedbe radi, Poljska je u najnovijem izvješću osvojila 3,76 a Bugarska 3,68 bodova. U izvješću iz 2006. Hrvatska je zabilježila 3,93 boda.  

Radi se o četvrtom po redu dvogodišnjem WEF-ovom izvješću o napretku zemalja članica Europske unije u provedbi dalekosežnih ciljeva lisabonske strategije gospodarskih i strukturalnih reformi. 

Izvješće obuhvaća izvedbu na osam područja, uključujući kreiranje informacijskog društva za sve građane, razvoj europskog područja za inovacije te istraživanje i razvoj, liberalizaciju tržišta, uspostavu umreženih industrija, kreiranje efikasnih i integriranih financijskih usluga, poboljšanje okruženja za poslovanje kompanije, intenzivnije uključivanje građana u društvo i poticanje održivog razvoja. 

Osim procjene izvedbe 27 postojećih zemalja članica EU, izvješće obuhvaća i izvedbu zemalja kandidata za EU, te potencijalnih kandidata. Ove godine izvješće je posebno prošireno na zemlje Zajednice nezavisnih država (ZND). Razlog tomu je važnost gospodarskog razvoja u tim zemljama za stabilnost gospodarskog okruženja Europske unije.

Lisabonski sporazum potpisan je 2000. s ciljem da EU do 2010. postane najdinamičnije i najkonkurentnije gospodarstvo svijeta, utemeljeno na znanju, sposobno za održiv razvoj i za otvaranje većeg broja boljih radnih mjesta, uz očuvanje visokih standarda socijalne kohezije i zaštite okoliša.(Hina)

  

Više o tome:

World Economic Forum: The Lisbon Review 2008