naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bruxelles želi zabranu pušenja u kafićima i restoranima u EU

Europska komisija planira pokrenuti javnu raspravu o mogućoj zabrani pušenja na svim radnim mjestima, uključujući kafiće i restorane, no zakonski prijedlog u tom smislu ne očekuje se za mandata ove Komisije. 

Europski povjerenik za socijalna pitanja Vladimir Špidla želio bi zabraniti pušenje na svim radnim mjestima iz sigurnosnih i zdravstvenih razloga. U ovoj ranoj fazi rasprave, Komisija planira konzultirati socijalne partnere odnosno poslodavce i sindikate o tom pitanju. 

Prijedlog još nije jasno definiran, no jedan od sektora koji Komisija želi obuhvatiti su barovi, restorani i pubovi, čiji su radnici svakodnevno izloženi pasivnom pušenju. 

U Komisiji ističu da se mogući zakonski prijedlog u tom smislu može očekivati tek nakon imenovanja nove Europske komisije na jesen iduće godine. 

Većina zemalja članica EU-a već je zabranila pušenje na radnim mjestima, no pitanje restorana i barova, ujedno javnih i radnih mjesta, je složenije. Pušenje na javnim mjestima do sada je zabranilo samo nekoliko članica poput Irske, Italije, Španjolske, Francuske i Velike Britanije. 

Prema podacima Komisije, pušenje uzrokuje više od pola milijuna smrtnih slučajeva godišnje u EU i više od milijun u cijeloj Europi. 

Pasivno pušenje svake godine u EU ubije gotovo 80 tisuća ljudi, a Bruxelles procjenjuje i da se 25 posto smrti od raka i 15 posto svih smrti u EU može pripisati pušenju.

 

Više o tome:

EUobserver: Brussels wants EU-wide smoking ban in pubs and cafés