naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Zagrebački gradonačelnik u Ljubljani potpisao sporazum za projekt pet europskih gradova

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je u utorak 28. listopada u Ljubljani protokol kojim je Zagreb, zajedno s Ljubljanom, Gentom, Portom i Brnom, uključen u projekt 'Civitas Elan', u kojemu će spomenuti gradovi iduće četiri godine surađivati na projektima boljeg i ekološki prihvatljivijeg transporta te održavanja čistoće, i tako unaprijediti kvalitetu života svojih građana.  

Program suradnje spomenutih gradova, koji će redovno izmjenjivati međusobna iskustva i realizirati projekte u koje je uključeno 37 različitih partnera, sufinancira Europska komisija s 18 milijuna eura, a ukupna vrijednost projekata iznosi 29 milijuna eura. 

Od sredstava koje je tim gradovima namijenila Europska komisija Zagrebu, kao najvećem gradu među njima, dodijeljeno je 3 milijuna eura. 

'Drago mi je da i Zagreb sudjeluje u projektu Civitas Elan, iako je Hrvatska još na pragu Europske unije', rekao je Bandić na konferenciji za novinare nakon što je potpisao sporazum. Svi ostali gradovi uključeni u projekt dolaze iz država članica EU-a. 

Bandić je sporazum potpisao zajedno s ljubljanskim gradonačelnikom Zoranom Jankovićem kojega je nazvao 'kolegom i prijateljem', te istaknuo dobru suradnju dviju prijestolnica.

I gradonačelnici i predstavnici ostalih gradova uključenih u projekt, čiji je smisao u ostvarivanju veće mobilnosti u gradskom prometu, veće čistoće i ekološke prihvatljivosti gradova te energetske učinkovitosti u prijevozu, pohvalili su međusobnu suradnju te najavili česte susrete i stručne radionice na kojima će gradovi iduće četiri godine surađivati kako bi ostvarili ciljeve postavljene projektom. 

Uz različite stručne službe, u projekt su uključena i gradska, odnosno komunalna poduzeća. Tako se na susretu doznalo da je u program uključen Zagrebački tramvaj ZET koji će mu se pridružiti već započetim planom sve veće nabave vozila koji koriste alternativne izvore energije, u prvom redu dizel, te nekim projektima na području sigurnosti prometa. Sličan program povećanja broja svojih vozila na dizel gorivo planiraju u okviru ovog programa izvesti i u zagrebačkoj Gradskoj čistoći. 

Stručnjaci pet gradova koji su uključeni u projekt 'Civitas Elan' nastavljaju svoj rad danas popodne i u srijedu, održavanjem niza stručnih radionica i savjetovanja.

Hina