naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija odobrila njemački plan za spas banaka

Europska komisija je u utorak 28. listopada odobrila 470 milijardi eura vrijedan plan njemačke vlade za spas posrnulog financijskog sektora, ustvrdivši kako se njime ne krše propisi EU o državnoj pomoći.  

Taj paket sadrži odgovarajuće mjere za uklanjanje ozbiljnih poremećaja u njemačkom gospodarstvu, pri čemu se izbjegava neprihvatljivo remećenje ravnopravne tržišne utakmice.

Kako su naglasili dužnosnici u Bruxellesu, njemačke mjere ne diskriminiraju inozemne banke, ograničene su vremenski i dosegom, te predviđaju odgovarajuće mehanizme kontrole radi minimalizacije narušavanja mehanizma tržišnog natjecanja. 

Komisija je utvrdila da taj plan i u njemu sadržane obveze predstavljaju odgovarajuće sredstvo obnove povjerenja u kreditnu vjerodostojnost njemačkih financijskih institucija, te poticanja međubankovnog zaduživanja.  

Komisija je mjere ocijenila dobro skrojenima, a sadrže isključivo nužne intervencije sa ciljem poticanja oporavka njemačkog financijskom sektora. 

Bruxelles je prethodno već dao zeleno svjetlo sličnim planovima Britanije i Irske za posredovanje radi minimalizacije utjecaja globalne kreditne krize na njihove banke.

Njemački paket predviđa do 400 milijardi eura pomoći u jamstvima za međubankovno zaduživanje, te 70 milijardi eura sredstava izdvojenih u fond za dokapitalizaciju banaka i izdvajanje toksične imovine iz njihovih portfelja. 

Državno preuzimanje imovine posrnulih banaka ili osiguravatelja uvjetovano je otkupom te imovine nakon maksimalno 36 mjeseci, bez gubitaka po državu. Također, kompanije koje traže pomoć od države moraju pristati na obustavu isplate dividendi za vrijeme korištenja pomoći i srezati plaće uprave. Moraju ujedno održavati visoku razinu solventnosti, te u roku od šest mjeseci od ulijevanja kapitala predstaviti plan restrukturiranja. 

Povjerenica EU za tržišno natjecanje Neelie Kroes pohvalila je spremnost njemačke vlade na suradnju s Komisijom radi izbjegavanja eventualnog kršenja EU sporazuma. 'Zahvaljujući sveobuhvatnoj i plodonosnoj suradnji njemačke vlade i Komisije, njemački paket mjera spašavanja predstavlja učinkovito sredstvo poticanja povjerenja u tržišta a istodobno je dobro zaštićen od eventualnih zlouporaba', kazala je Kroes.

 

Više o tome:

Europska komisija: State aid: Commission approves German support scheme for financial institutions