naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Poljska usvojila plan za postepeno uvođenje eura

Poljska vlada usvojila je plan za uvođenje eura do 2012., što bi mogla blokirati konzervativna oporba i predsjednik države, rekao je poljski premijer Donald Tusk.  

Premijer Tusk je izjavio kako njegova valda želi provesti ambiciozan plan priprema Poljske za ulazak u euro zonu do kraja 2011., odnosno uvođenje eura 1. siječnja 2012. 

Tusk je plan predstavio konzervativnom predsjedniku Lechu Kaczynskom koji je neočekivano kazao kako je spreman pregovarati o tome premda je prethodno bio jako rezerviran.

'Nisam velik entuzijast prema euru kao što je ministar financija, ali sam otvoren za raspravu', rekao je, objasnivši da perspektiva usvajanja eura stabilizira situaciju.

Kaczynski je do sada tražio raspisivanje referenduma o euru. 

Zbog svjetske financijske krize, o uvođenju eura razmišljaju i Danska i Island. 

Euro po zadnjim anketama podržava gotovo 72,5 posto Islanđana, a rasprava o euru intenzivirala se u zadnje vrijeme i u Danskoj premda danski premijer Anders Fogh Rasmussen ne planira referendum tako skoro. Danci su glasovali protiv eura na referendumu 2000.  

 

Više o tome:

  • EUobserver: Poland adopts step-by-step euro entry plan
  • EurActiv: Euro gains favour amid crisis