naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija izmijenila metode izračuna emisija CO2 iz biogoriva

Europska komisija izmijenila je procjene o uštedama emisije stakleničkih plinova iz biogoriva, pa će tako neka od njih koja se proizvode u Europi a dosad su prekoračivala nove 'zelene' plafone sada postati prihvatljiva. 

Promjena se temelji na novim podacima istraživača EK-a, proizvođača automobila i naftnih kompanija a ide na ruku europskoj industriji biogoriva. 

Diplomati članica EU sastat će se u srijedu kako bi donijeli odluku o radnom dokumentu o direktivi o obnovljivim izvorima energije koji sadrži nove procjene o uštedama emisije iz pojedinih biogoriva a služit će predsjedništvu EU kao osnova za pregovore s Europskim parlamentom o kompromisnom rješenju nacrta direktive. 

Prilikom predstavljanja nacrta EK je u početnoj fazi sugerirala da bi biogoriva trebala osiguravati uštedu od 35 posto emisija štetnih plinova u odnosu na emisiju iz fosilnih goriva da bi ih se uključilo u zacrtani cilj o 10-postotnom udjelu goriva iz obnovljivih izvora u gorivima za cestovni promet.  

Taj standard bio je dovoljno nizak da ga ispuni velik broj biogoriva koja se proizvode u Europi. No, odbor za industriju Europskog parlamenta zatražio je da biogoriva odmah osiguraju uštedu emisija od čak 45 posto u odnosu na fosilna goriva, te uštedu od 60 posto do 2015. 

I dok goriva poput etanola proizvedenog od brazilske šećerne trske bez većih problema omogućuju uštedu od 45 posto emisija u odnosu na one iz fosilnih goriva, to se ne može reći za neke europske 'zelene' energente, poput biogoriva proizvedenih iz šećerne repe.  

U novom je dokumentu EK prilagodila početne propise o izračunu emisija stakleničkih plinova iz raznih biogoriva. Etanol iz šećerne repe ponovno je postao prihvatljiv. 

Europski su dužnosnici diplomatima podastrli ažurirane brojke koje su izračunali Udruženi centar za istraživanja, udruženje proizvođača automobila za istraživanja i razvoj u Europi (EUCAR) i udruženje za okoliš, zdravlje i sigurnost rafinerijskih aktivnosti (CONCAWE), koje su oformile naftne tvrtke. 

Po novim izračunima etanol iz šećerne repe, koji je po ranijoj procjeni omogućivao uštede stakleničkih plinova od 35 posto, omogućuje uštede od čitavih 52 posto. 

Istodobno su snižene procjene ušteda emisija koje omogućuju neka biogoriva, poput etanola proizvedenog iz šećerne trske i bioplina iz komunalnog organskog otpada. No, ta goriva inače ionako bez problema zadovoljavaju kriterije o uštedi emisija od 45 odnosno 60 posto. 

Sva ostala biogoriva omogućuju nešto veće uštede no što je Komisja prvobitno procjenjivala, ili su procijenjene vrijednosti ostale iste, pokazuju najnoviji podaci.(Hina)

 

Više o tome:

  • EUobserver: European biofuels win last-minute reprieve
  • EurActiv: Dip in oil and carbon prices to hamper clean tech drive?