naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija traži više novca za zaustavljanje krize financijskog sektora

Europska komisija u srijedu 29. listopada je najavila da će krajem studenoga objaviti akcijski plan za poticanje europskog gospodarstva, koje je uslijed financijske krize suočeno s recesijom.  

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso, nakon izvanrednog sastanka Komisije posvećenog pripremama za predstojeći izvanredni summit EU-a, koji će se održati 7. studenoga u Bruxellesu  izjavio je kako će Komisija 26. studenoga predstaviti plan za oživljavanje gospodarstva koji će sadržavati ciljane mjere za kratkoročno razdoblje.  

Prioritet EK-a je da na najmanju moguću mjeru smanji utjecaj krize na zapošljavanje, kupovnu moć i prosperitet građana.  

Paralelno s rješavanjem financijske krize, EU mora pokazati odlučnost da djeluje u korist realne ekonomije, kroz investicije i naročito kroz ograničavanje negativnih utjecaja na zapošljavanje. 

Povjerenik Komisije za gospodarske poslove Joaquín Almunia pozvao je Europsku središnju banku da dodatno snizi eskontnu kamatnu stopu jer se smanjuju inflatorni pritisci.

Almunia je također najavio fleksibilniji pristup Komisije u pogledu dopuštenog deficita, koji prema paktu o stabilnosti eura ne smije prelaziti 3 posto GDP-a, ali je također istaknuo da postoje granice koje se ne mogu prijeći na štetu budućih generacija. 

 

Više o tome:

  • EurActiv: EU seeks fresh money to fend off crisis
  • EUobserver: Brussels doubles emergency funding to EU economies