naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija podržava plan pomoći od 40 milijardi eura automobilskoj industriji

Europska komisija podržala je u srijedu 29. listopada prijedlog da se automobilskoj industriji dodijeli 40 milijardi eura povoljnih zajmova kako bi lakše prebrodili prijelaz na ekološke tehnologije. 

Nakon sastanka s predstavnicima europskog automobilskog sektora, uključujući francuski Peugeot-Citroen i njemački Daimler, povjerenik za industriju Günter Verheugen rekao je kako vjeruje da zajmove koje traži industrija može osigurati Europska investicijska banka kako bi se podržao razvoj automobila koji će emitirati manje CO2. 

Verheugen je rekao kako se mora osigurati da dodatni napori koje industrija treba uložiti radi smanjenja emisija ne pokrivaju subvencijama, nego da su joj dostupni zajmovi, istaknuvši pritom da bi zajmove mogla osigurati Europska investicijska banka. 

Komisija ne može tražiti od EIB-a da osigura zajmove, no uz Verheugenovu potporu, automobilska industrija smatra da će moći uvjeriti zemlje članice da to podrže. 

Verheugen je istaknuo da bi novac trebalo osigurati za istraživanja i razvoj na području energetske učinkovitosti i manje potrošnje goriva. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel objavila je u srijedu planove potpore njemačkoj automobilskoj industriji smanjenjem poreza na automobile s manjim emisijama. Istaknula je da se novim mjerama želi potaknuti ulaganja te da nisu zamišljene kao državna potpora industriji. 

Odluka, koja će biti usvojena idući tjedan, dio je većeg paketa mjera za pomoć posustalom njemačkom gospodarstvu. 

 

Više o tome:

EurActiv: Brussels backs €40 billion loan package for car industry