naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europa od novog američkog predsjednika očekuje bolju suradnju

Europski dužnosnici nadaju se da će novi američki predsjednik poboljšati suradnju s Europom, a mnogi priželjkuju da na izborima 4. studenoga pobijedi demokrat Barack Obama.

Premda se 27 zemalja članica EU-a ne slaže oko mnogo toga, sve od novoga predsjednika Sjedinjenih Država očekuju isto - bolju suradnju. 

Izazovi poput financijske krize, klimatskih promjena i terorizma 'ne poštuju nacionalne granice. Amerika i Europa nemaju izbora nego suočiti se s njima zajedno', napisao je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso u pismu budućem predsjedniku SAD-a 24. rujna.

Nekoliko sati prije otvaranja birališta u SAD-u 4. studenoga, ministri vanjskih poslova EU-a trebali bi na sastanku u Marseilleu sastaviti zajedničko pismo nasljedniku Georgea W. Busha o tome kako bi se po njihovu mišljenju trebali razvijati odnosi EU-a i SAD-a. 

Diplomati u Bruxellesu ističu da je njihova glavna želja da SAD prestane provoditi unilateralnu vanjsku politiku, koju možda najbolje rezimira Busheva izjava iz 2001. 'Ili ste s nama ili protiv nas', te da se zajedno s Europom uhvati u koštac s najvećim svjetskim problemima. 

'Više ne živimo u unipolarnom svijetu kao kada je Bush došao na vlast', rekao je za France presse Antonio Missiroli, direktor Centra za europsku politiku iz Bruxellesa. 'Sada imamo više polova, Kina, Brazil, Indija, koji nemaju jednake interese u pogledu strukture međunarodnog sustava. Postoji dakle golema neizvjesnost i s time se moramo suočiti zajedno.'

Bolju suradnju Europa želi u pet ključnih područja, a to su financijska stabilnost, klimatske promjene, reforma međunarodnih organizacija, trgovina te vanjska politika, navode diplomati.

Svjetski čelnici pokušat će pronaći odgovor na globalnu financijsku krizu na summitu 15. studenoga u Washingtonu. 

EU od SAD-a očekuje i da se obveže na smanjenje emisija stakleničkih plinova, čemu se Bush oduvijek protivio. 

'EU i SAD moraju u tome preuzeti vodstvo. Imamo moralnu obvezu ostvariti stvarna, velika smanjenja, jer smo odgovorni za većinu dosadašnjih emisija', istaknuo je Barroso.

Europa želi također da se SAD vrati u pregovore o liberalizaciji svjetske trgovine u okviru WTO-a, koji su propali u srpnju zbog neslaganja SAD-a i Indije oko poljoprivrednih subvencija.

Neki europski čelnici pozivaju SAD i da pristane na reformu te proširenje ključnih međunarodnih foruma poput Vijeća sigurnosti UN-a i skupine najrazvijenijih zemalja svijeta G8.

'Ne možemo više čekati na povećanje broja članica Vijeća sigurnosti. Ne možemo više čekati da proširimo G8 u G14 uključivanjem Kine, Indije, Južne Afrike, Meksika i Brazila', rekao je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u UN-u prošli mjesec. 

Europa od nove američke administracije očekuje i da je ubuduće više konzultira u pogledu ključnih vanjskopolitičkih žarišta poput Afganistana, Irana, Iraka, izraelsko-palestinskog sukoba i Gruzije.

Većina Europljana za novog američkog predsjednika želi demokrata Baracka Obamu.  

Obamu podržavaju dvije trećine Nijemaca, Talijana, Španjolaca i Francuza.  

Demokratski kandidat u Francuskoj ima potporu od čak 78 posto, pokazalo je nedavno ispitivanje instituta Harris Interactive. Čak i u Velikoj Britaniji, koja njeguje posebne odnose sa SAD-om, Obamu podržava 48 posto ispitanika, a samo 11 posto njegova republikanskog protukandidata Johna McCaina. 

Na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a u Francuskoj, britanski ministar vanjskih poslova David Miliband organizirao je klađenje na pobjednika američkih izbora. Rezultat nije poznat, no analitičar Daniel Korski iz londonskog Europskog vijeća za vanjske odnose, 'prilično je siguran da je većina glasovala za Obamu'. 

Korski, međutim, smatra da bi se Europljani mogli razočarati čak i ako Obama pobijedi. 'Sjedinjene Države očito smatraju da transatlantska karika nije dovoljna za ostvarenje njihovih vanjskopolitičkih ciljeva', rekao je. 

Sjedinjene Države često kritiziraju Europu zbog njezine podijeljenosti i oklijevanja da se angažira u svjetskim krizama. 

Missiroli objašnjava da Europi sigurno ne ide u prilog to što još nije ratificirala Lisabonski ugovor, koji bi trebao povećati njezinu ulogu na svjetskoj sceni, kao ni činjenica što rotirajuće predsjedništvo EU-a u siječnju od Francuske preuzima Češka koja nema diplomatsku snagu ni iskustvo potrebne da bi EU nametnula svoja stajališta.(Hina)

 

Više o tome:

  • EUobserver: Europe awaits new US president in time of crisis
  • EurActiv: Obama seen as best to deal with global woes