naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Bliskoistočna politika blokira Uniju za Mediteran

Tri mjeseca nakon spektakularnog utemeljenja u Parizu, Unija za Mediteran upala je u zamku bliskoistočne politike koja je blokirala rad i njezina prethodnika, Barcelonskog procesa. 

Novi forum okuplja 43 zemlje, 27 članica EU-a i 16 mediteranskih zemalja, uključujući Hrvatsku, s ciljem jačanja suradnje na Mediteranu. 

Unija za Mediteran, čiji je idejni začetnik francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, sastat će se u Marseilleu na razini ministara vanjskih poslova 3. i 4. studenoga. 

Na sastanku bi trebao biti definiran sastav i ovlasti tajništva koje će nadgledati provedbu zajedničkih projekata. Za sjedište tajništva bore se Barcelona, Tunis i Maroko. 

Unija, punim nazivom Barcelonski proces, Unija za Mediteran, zamišljena je kao nadogradnja 13 godina starog Barcelonskog procesa, a trebala bi promicati suradnju u konkretnim projektima u područjima kao što su zaštita okoliša, solarna energija, civilna zaštita, osiguranje pitke vode i pomorske i cestovne komunikacije.  

Naišla je, međutim, na isti onaj problem koji je blokirao i Barcelonski proces, sporove Izraela s Arapima.  

Francuska se nadala da će nova unija fokusirana na skromne regionalne projekte, poput borbe protiv zagađenja, umjesto na velike političke ciljeve, uspjeti izbjeći zamku regionalne politike, no to očito nije lako. 

Najnoviji spor izbio je oko definicije 'statusa promatrača' koji je Sarkozy obećao Arapskoj ligi. Izrael, naime, inzistira da Arapska liga nije država te da u projektu ne bi trebala sudjelovati.

Arapska liga imala je status promatrača od samog početka Barcelonskog procesa kao i ostale regionalne organizacije. 

No, visoki dužnosnik izraelskog ministarstva vanjskih poslova ustvrdio je: 'Gdje god dođe, Arapska liga nastoji raditi protiv temeljenih ideja na kojima počiva Mediteranska unija, a to je suradnja. Arapska liga pokušava istjerati Izrael iz unije.' 

Zbog tog je spora odgođen niz pripremnih sastanaka za konferenciju u Marseilleu, potvrdili su europski dužnosnici. Odgođena je i ministarska konferencija o vodi u Jordanu, prva uopće, koja je trebala dogovoriti dugoročnu strategiju i prve konkretne planove za vodu na Mediteranu. 

Uniju za Mediteran čine 43 zemlje - 27 zemalja članica Europske unije, zemlje južnog Mediterana - Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Maroko, Mauritanija, Sirija, Tunis, Turska i Palestinska samouprava, te europske mediteranske zemlje Hrvatska, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Monako. Libija je odbila sudjelovati.

 

Više o tome:

EUbusiness: Mediterranean union to meet to iron out differences