naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Juncker odbacio Sarkozyjevu ideju o ekonomskoj vladi eurozone

Čelnik eurogrupe koju čine ministri financija zemalja članice eurozone Jean-Claude Juncker, usprotivio se u ponedjeljak 3. listopada ideji francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o uspostavi ekonomske vlade eurozone. 

Juncker je nakon sastanka ministara financija eurozone  rekao kako misli da ne bi bilo od istinske pomoći stvoriti eurogrupu na razini šefova država i vlada. 

Nakon što je Berlin negativno dočekao Sarkozyjev plan, nizozemski ministar financija Wouter Bos također je nedavno rekao da ne podržava stvaranje nove stalne europske strukture, paralelne strukturama koja već postoji. 

Sarkozy je sugerirao da bi trebalo uvesti redovite sastanke šefova država i vlada članica eurozone, poput onoga kojega je sam sazvao u izvanrednim uvjetima financijske krize. Takav bi forum služio kao ekonomska vlada, rekao je Sarkozy u svom obraćanju Europskom parlamentu prošloga mjeseca. 

Juncker je novinarima u ponedjeljak rekao da ne misli da je dobra ideja institucionalizirati sastanke na tako visokoj razini, ali da nije loša ideja moći sazvati, ako je potrebno, šefove eurogrupe. 

Sarkozy je na sastanku održanom prošloga tjedna s češkim premijerom Mirekom Topolankom, čiji je cilj bio dogovoriti neke praktične pojedinosti kako bi se osiguralo da se 'palica s francuskog predsjedništva bez problema preda češkom 31. prosinca', dogovorio da će se eurogrupa sastati u prvoj polovici 2009., za vrijeme češkog predsjedanja, na razini šefova država i vlada.  

Češko će predsjedništvo biti pozvano da sudjeluje, iako Češka još nije članica eurozone. Eurogrupu čini 15 zemalja, a Slovačka bi joj se trebala priključiti u siječnju.

  

Više o tome:

EUobserver: Juncker rejects Sarkozy's 'economic government' for eurozone