naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija priprema nova pravila o državnim potporama za javne radio-tv servise

Europska komisija je u utorak 4. listopada pokrenula javnu raspravu o prijedlozima novih pravila za državne potpore javnim radio-televizijskim servisima, kojima bi oni dobili više mogućnosti da u novom medijskom okružju ponude nove usluge i da slobodnije kreiraju cijene tih usluga.  

Javni radio-televizijski servisi u Europskoj uniji primaju preko 22 milijarde eura državnih potpora, što je najviše nakon poljoprivrede i prometnih poduzeća. 

Stavljajući dokument na javnu raspravu, cilj Komisije je da pomogne sektoru radio-televizijskih usluga kako bi odgovorili na nove izazove u novom medijskom okruženju, omogućavajući visokokvalitetni i moderni javni servis i istodobno zadržavajući poštenu tržišnu utakmicu između različitih čimbenika, rekla je povjerenica za tržišno natjecanje Neelie Kroes.  

Stara pravila o državnoj potpori javnim radio-televizijskim servisima iz 2001. godine smatraju se zastarjelima s obzirom na pojavu novih usluga poput mobilne televizije ili televizije na zahtjev.  

I javni televizijski servisi žele pružati takve usluge, na što se bune komercijalne televizijske postaje, koje ne primaju državne potpore. 

Komisija najavljuje da će na temelju rezultata javne rasprave utvrditi prijedloge za nova pravila u prvoj polovici sljedeće godine. 

 

Više o tome:

Europska komisija: State aid: Commission consults on revised rules for state funding of public service broadcasting