naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri vanjskih poslova EU-a odredili Barcelonu kao sjedište Mediteranske unije

Ministri vanjskih poslova Europske unije i mediteranskih zemalja na svom su sastanku u Marseilleu, održanom u ponedjeljak i utorak, usuglasili da buduće sjedište Unije za Mediteran, kako joj odsad glasi službeno ime, bude u Barceloni, te da Arapska liga sudjeluje na svim razinama u Uniji, na što je Izrael pristao kada mu je obećano mjesto zamjenika glavnog tajnika. 

Projekt treba zamijeniti postojeće partnerstvo EU-Mediteran, poznato kao Barcelonski proces, i trebao bi se fokusirati na lepezu praktičnih programa za pomoć regiji.  

Ideja o osnivanju Mediteranske unije zaživjela je na summitu EU održanom ljetos u Parizu s ciljem davanja novog poticaja suradnji EU i sredozemnih zemalja. 

Na sastanku je donesena i odluka da će glavni tajnik biti uvijek netko iz zemalja s južnog dijela Mediterana, te da će imati pet zamjenika: jednog iz Izraela, jednog Palestinca, Talijana, Maltežanina i Grka te da će svi će imati trogodišnji mandat.  

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u svom je govoru na plenarnoj sjednici izrazio uvjerenost kako će suradnja mediteranskih zemalja kroz konkretne projekte pomoći Mediteranu u jačanju njegove uloge kao regije mira, suradnje, tolerancije i blagostanja. 

Ministar Jandroković je također kazao kako Hrvatska može dati svoj doprinos Uniji za Mediteran, a kao područja od velike važnosti za Hrvatsku naveo je razvoj prometnih puteva i povezivanje morskih luka, zainteresiranost za razvoj turizma, kao i za ekološku zaštitu mora, posebno od onečišćenja brodova. 

Govoreći o Mediteranskom solarnom planu i alternativnim izvorima energije u mediteranskoj regiji, ministar Jandroković je istaknuo važnost korištenja energije iz obnovljivih izvora.

Rekao je kako se Mediteranski solarni plan podudara s energetskom politikom Hrvatske, te naglasio da spomenuta inicijativa može pozitivno utjecati na socijalni i ekonomski razvoj mediteranskih zemalja, prije svega na poboljšanje životnog standarda, modernizaciju i razvoj infrastrukture, poljoprivrede, industrije i turizma. S tim u svezi predložio je osnivanje mediteranskog fonda za poticanje korištenja solarne energije. 

Ministar Jandroković je iskazao i zainteresiranost Hrvatske za sudjelovanjem u inicijativama vezanim za malo i srednje poduzetništvo. 

Hrvatska je sudjelovanjem na Pariškom sastanku na vrhu za Mediteran 13. srpnja postala sudionicom Unije za Mediteran. Partnerstvom su obuhvaćene sve države članice Europske unije i Europska komisija, zajedno s ostalim državama južnog Mediterana. 

 

 

Više o tome:

  • EUbusiness: Mediterranean Union agrees on HQ, Arab-Israeli role
  • Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija: Ministar Gordan Jandroković predvodio je hrvatsko izaslanstvo na sastanku ministara vanjskih poslova Barcelonskog procesa: Unije za Mediteran u Marseilleu