naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri financija EU traže reformu međunarodnog financijskog sustava

Ministri financija članica Europske unije poduprli su u utorak 4. studenog francuske prijedloge o reformi međunarodnog financijskog sustava, te o dokidanju načela samoregulative aktera financijskih tržišta koje je po tvrdnjama analitičara uzrokovalo krizu na tržištima zajmova.  

Uoči sastanka ministara EU u Bruxellesu, na kojem su ministri tražili zajedničko stajalište za summit skupine najvažnijih svjetskih gospodarstava G20, zakazan za 15. studenog u Washingtonu, nizozemski ministar financija Walter Bos upozorio je kako se EU ne može više oslanjati na načelo samoregulative na financijskim tržištima.  

Jedan je diplomat kazao da su ministri financija odobrili prijedloge koje je sročilo francusko predsjednoštvo EU, ali uz nekoliko dopuna. 

Tako je francusko predsjedništvo pristalo razvodniti prijedloge o reformi međunarodnog financijskog sustava, pri čemu je sporno bilo francusko inzistiranje da nijedna financijska institucija, tržište odnosno pravosudno tijelo ne smiju biti izuzeti iz dosega regulative odnosno nadzora. 

Francuski je dokument tako postao stajalište EU za samit G20, kojim se zahtijeva da se u cijelom svijetu primijene pouke naučene iz najgore financijske krize u svijetu od Velike Depresije u 30-im godinama prošlog stoljeća. 

Po francuskom planu zemlje s tržištima u nastajanju trebale bi dobiti značajniju ulogu u svjetskom financijskom sustavu. Plan predviđa i veću odgovornost agencija za kreditni rejting, tijela za utvrđivanje računovodstvenih propisa, banaka i njihove uprave. 

Temeljni je cilj obuzdati oslanjanje na kratkoročnu perspektivu na financijskim tržištima, poboljšati sustav odgovornosti, bolje predviđati rizike i povećati transparentnost, stoji u francuskom nacrtu prijedloga. 

Europski čelnici poput britanskog premijera Gordona Browna i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja priželjkuju tako izmjenu sustava nadzora međunarodnih tržišta kapitala, pri čemu bi kao uzor trebale poslužiti međunarodne organizacije poput Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. 

Zagovornici reforme također tvrde da bi zemlje u razvoju trebale zauzeti važniju ulogu u međunarodnom sustavu.  

EU također planira zatražiti proširenje Foruma za financijsku stabilnost, tijela koje čine regulatori, monetarni i dužnosnici ministarstava financija skupine G7 i ostalih važnih gospodarstava. 

 

Više o tome:

  • Francusko EU predsjedništvo: Main results of the ECOFIN Council of 4 November 2008
  • EurActiv: EU divided over financial, economic challenges