naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU traži obnovu pregovora s Moskvom usprkos ruskoj prijetnji

Europska komisija zatražila je od zemalja članica Europske unije da se sljedećeg tjedna dogovore o obnovi pregovora s Rusijom o strateškom partnerstvu, koji su zamrznuti zbog sukoba u Gruziji.  

Komisija je to objavila u srijedu 5. studenog, istoga dana kada je Rusija najavila da će rasporediti balističke projektile u Kaliningradu, ruskoj enklavi koja graniči s Litvom i Poljskom, kao odgovor na američke planove raspoređivanja raketa u istočnoj Europi. 

Pregovori o novom sporazumu koji bi trebao uključiti širok raspon pitanja, od energetske opskrbe do ljudskih prava, trebali bi se nastaviti, između ostaloga jer bi to omogućilo Uniji da se bori za svoje vlastite interese u Rusiji. Drugo, to je najbolji način da se s Rusijom razgovora s jedinstvenog stajališta.

 U Komisiji smatraju da bi sljedeći sastanak ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak bio dobra prigoda da zemlje članice postignu zajedničko stajalište o nastavku pregovora. Redoviti sastanak šefova diplomacija EU održava se nekoliko dana prije summita EU-Rusija u Nici, zakazanog za 14. studenoga. 

Povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner izjavila je da najava ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva o postavljanju balističkih raketa u Kaliningradu neće pomoći jačanju sigurnosti u Europi. 

Litva i Poljska su pak u zajedničkom priopćenju objavljenom prije dva dana izrazile nespremnost na nastavak pregovora s Rusijom dok Moskva u potpunosti ne ispoštuje modalitete prekida vatre u Gruziji. 

U zajedničkom priopćenju, litavski predsjednik Valdas Adamkus i njegov poljski kolega Lech Kaczynski kazali su da su duboko zabrinuti nedostatkom volje na ruskoj strani.

EU naglašava i pitanje ljudskih prava u Rusiji, upozoravajući da postoji sve veći jaz između obveza koje je Moskva preuzela i situacije na terenu.

 

  

Više o tome:

  • EUobserver: Brussels seeks Russia talks amid missile threat
  • EUbusiness: EU Commission calls for resumption of talks with Russia