naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europarlamentarci poduprli ograničenje radnog tjedna na 48 sati

Zastupnici Europskog parlamenta suprotstavili su se pokušaju da se spriječe planovi da se radni tjedan u Europi ograniči na 48 sati. 

Odbor za zapošljavanje Europskog parlamenta je u srijedu 5. studenog zatražio da se uvede 48-satni tjedan, kojemu se protivi Velika Britanija, i da se ukinu nacionalna izuzeća unutar tri godine. 

Europski parlament to bi mišljenje Odbora trebao potvrditi na plenarnoj sjednici sljedećeg mjeseca u Strasbourgu. 

Izvjestitelj Alejandro Cercas rekao je da se nada da će francusko predsjedništvo brzo otvoriti pregovore s Parlamentom o tome pitanju kako bi se postigao dogovor među članicama. Po pravilima iz 1993. o radnom vremenu, Britanija je ishodila izuzeće.  

Cercas je međutim pozvao da se ukine mogućnost klauzule o izuzeću jer bi pravila, po njemu, trebala biti jednaka za sve. 

Po kompromisu dogovorenom na sastanku ministara za zapošljavanje EU iz lipnja, maksimalni radni tjedan mogao bi biti dulji ako se radnici s tim slože. 

Ministri su se tada također dogovorili o redefiniranju statusa dežurstva, za primjerice liječničku profesiju, te se ti sati više ne bi trebali tretirati kao normalni radni sati. 

S druge strane, odluke Europskog suda kažu da bi se sati na dežurstvu morali računati kao radni sati, ali većina zemalja članica tome se protivi, posebno za liječničku struku.

Zastupnici misle da bi se neaktivni sati trebala izračunavati na drugi način, ali da bi oni i dalje trebali biti smatrani radnim satima. 

 

Više o tome:

Europski parlament: Limiting the maximum working week to 48 hours