naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU želi jače veze s istočnoeuropskim susjedima

Europska komisija priprema prijedlog za uspostavu 'Istočnog partnerstva' s Ukrajinom, Gruzijom i drugim zemljama na svojim istočnim granicama. 

Glasnogovornica europske povjerenice za vanjske odnose Benite Ferrero-Waldner, Christiane Hohman, kazala je da Europska komisija radi na prijedlogu za uspostavu 'Istočnog partnerstva' za tješnju suradnju sa zemljama na istočnim granicama EU-a, koji bi trebao biti usvojen početkom prosinca. 

Zamisao su u svibnju iznijele Poljska i Švedska, a podržali su je ministri vanjskih poslova EU-a, zatraživši od EK da pripremi nacrt projekta. 

Ukrajina se, međutim, zauzima za 'Istočno europsko partnerstvo', po uzoru na bivši Pakt o stabilnosti za jugoistočnu Europu, s perspektivom članstva u EU, rekao je ukrajinski veleposlanik pri EU Andri Veselovski. Po Ukrajini, obuhvaćene bi, osim nje, bile i Bjelorusija, Moldavija, Armenija, Azerbajdžan te Gruzija.  

EU je za sada protiv perspektive članstva za svoje istočne susjede. Perspektivu članstva u EU-u imaju samo zemlje jugoistočne Europe, odnosno zemlje bivše Jugoslavije i Albanija.

EU s istočnim susjedima trenutačno surađuje u okviru Europske politike prema susjedima (ENP), dok su mediteranske zemlje obuhvaćene nedavno uspostavljenom Unijom za Mediteran, nasljednicom Barcelonskog procesa. 

 

Više o tome:

EurActiv: EU plans stronger ties with East European neighbours