naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Prvi sastanak ministara zapošljavanja 43 europske i mediteranske zemlje

Ministri zapošljavanja 27 zemalja članica Europske unije i 16 mediteranskih zemalja sastaju se prvi put 9. i 10. studenoga u Maroku kako bi razgovarali o zapošljavanju i dostojnim radnim uvjetima. 

Povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i jednake mogućnosti Vladimira Špidla rekao je kako Europska unija i njezini mediteranski partneri imaju zajednički cilj - građanima omogućiti više radnih mjesta i bolje poslove. 'Socijalna dimenzija naše suradnje ključna je da bi se Mediteran pretvorio u područje mira, demokracije, suradnje i napretka', rekao je. 

Ministri će razgovarati o izazovima koji proistječu iz globalizacije, klimatskih promjena i tehnološkog razvoja te o socijalnim i demografskim promjenama. Razmotrit će socioekonomsko stanje u regiji, posebice u kontekstu sadašnje financijske krize i njezina utjecaja na zapošljavanje. 

Na sastanku će biti riječi i o konkretnim prijedlozima za otvaranje radnih mjesta, modernizaciji tržišta rada i razvoju ljudskih resursa u skladu s potrebama tržišta rada. Ministri će istaknuti važnost integriranog pristupa koji kombinira politiku zapošljavanja s gospodarskom, poreznom i socijalnom politikom, zaštitom okoliša te sa školovanjem i uvježbavanjem.

Na kraju skupa ministri bi trebali prihvatiti okvir za akciju kako bi se ojačao daljnji dijalog, te neke zajedničke mjere. 

Sljedeća konferencija ministara rada i zapošljavanja europskih i mediteranskih zemalja najavljena je za 2010. godinu.  

 

Više o tome:

Europska komisija: The employment ministers of 43 European and Mediterranean countries meet for the first time