naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Suzbijanje korupcije i kriminala prioritet za EU i zapadni Balkan

Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala bila je i ostala prioritet Europske unije te jedan od glavnih kriterija u približavanju zemalja zapadnog Balkana Uniji, zaključili su u petak 7. studenog u Zagrebu sudionici foruma 'Pravosuđe i unutarnji poslovi - EU i zapadni Balkan'.  

Suradnja EU i zemalja zapadnog Balkana u suzbijanju korupcije i organiziranoga kriminala bila je glavna tema 6. ministarskog foruma koji je okupio visoke predstavnike Hrvatske i zemalja jugoistočne Europe, EU, Europske komisije i specijaliziranih agencija EU. 

Govoreći o suzbijanju korupcije i organiziranoga kriminala u Hrvatskoj, ministar pravosuđa Ivan Šimonović najavio je da će 2009. biti godina konkretnih akcija na tom području, osobito u pogledu zapljene kriminalom stečene imovine. 

'Za Hrvatsku je 2009. godina akcije. Sa sastavljanja strategija, akcijskih planova i promjene zakonodavstva kreće se u akciju', rekao je Šimonović.

Po njegovim riječima, uspjeh pregovora s EU-om mogu donijeti samo rezultati kojih će sigurno biti i koji će, dodao je ministar, ohrabrujuće djelovati i na europski put ostalih zemalja regije. 

Michele Alliot-Marie, francuska ministrica unutarnjih poslova i predstavnica Predsjedništva EU, izjavila je da kriminal ne poznaje granice pa se regionalnim kriminalnim mrežama moraju suprotstaviti mreže policije i pravosudnih tijela.  

'Na tome želimo zajedno raditi sa zemljama zapadnog Balkana koje žele postati članice EU, a neke će to ostvariti vrlo brzo', rekla je Alliot-Marie.  

Po njezinim riječima, na forumu je dogovoreno nekoliko konkretnih mjera suradnje policijskih i pravosudnih služba u suzbijanju transnacionalnih kriminalnih aktivnosti, trgovine ljudima, oružjem i ilegalnih migracija.  

Zajednička izobrazba i priprema operacija, otvaranje baze podataka o trgovcima oružjem, razmjena zakona i procjena prijetnji zajedničkoj sigurnosti konkretne su zadaće na kojima će raditi policije zemalja zapadnog Balkana s kolegama iz EU te sa specijaliziranim agencijama EUROPOL, EUROJUST i FRONTEX.  

Francuska ministrica pravosuđa Rachide Dati istaknula je važnost izobrazbe sudaca u progonu počinitelja kaznenih djela organiziranog kriminala. 'Što su suci obrazovaniji, to ćemo više vjerovati njihovim presudama', rekla je Dati i najavila da će hrvatska i francuska vlada uskoro zajednički osnovati visoku školu za suce u Hrvatskoj.  

Predstavnici Češke, koja polugodišnje predsjedanje EU-om preuzima u siječnju 2009., najavili su da će, kao i tijekom francuskog predsjedanja, borba protiv korupcije i organiziranoga kriminala biti prioritet Unije.  

Češko predsjedništvo usredotočit će se na europsku politiku na granicama, pri čemu će zemlje zapadnog Balkana biti u vrhu prioriteta, najavili su visoki češki dužnosnici.

 

Više o tome:

Ministarstvo pravosuđa: Forum ministara pravosuđa i unutarnjih poslova EU – Zapadni Balkan:organizirani kriminal traži organiziranu suradnju (7. studenog 2008.)