naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU će na summitu u Washingtonu nastupiti jedinstveno

Čelnici zemalja Europske unije uspjeli su u petak 7. studenog na izvanrednom summitu u Bruxellesu dogovoriti zajedničko stajalište o potrebi reforme financijskog sustava kako se sadašnja kriza ne bi više ponovila. 

Europa će se u Washingtonu zauzimati za transparentnost i reforme, izjavio je francuski predsjednik i predsjedatelj Europskog vijeća Nicolas Sarkozy koji ističe da summit skupine G20 15. studenoga treba rezultirati zajedničkim odgovorom na krizu. 

Skupinu G20 čine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta G7 i nova velika gospodarstva poput Kine, Indije, Brazila, Južne Koreje i Meksika. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će EU na summitu u Washingtonu o reformi svjetskog financijskog sustava čvrsto tražiti nedvosmisleni odgovor kako se više ne bi ponovila sadašnja kriza. 

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je da summit u Washingtonu mora uspjeti. 'U Washingtonu ne smije biti neuspjeha, to mora biti uspješan sastanak', rekao je Barroso. 

U izjavi koju su čelnici EU-a usvojili na summitu ističe se da međunarodni summit 15. studenoga u Washingtonu mora biti temeljni događaj za reformu svjetskog financijskog sustava.

Čelnici EU-a složili su se i oko načela na kojima se treba temeljiti novi svjetski financijski sustava - sve financijske institucije moraju biti pod nadzorom i njihova djelatnost mora biti odgovarajuće regulirana, novi financijski sustav mora se temeljiti na odgovornosti i transparentnosti, novi sustav mora omogućiti da se na vrijeme predvide rizici kako bi se izbjegle krize, Međunarodnom monetarnom fondu mora biti povjerena središnja uloga u efikasnijoj financijskoj arhitekturi. 

Šefovi država ili vlada EU-a složili su se da se u roku od 100 dana od summita u Washingtonu dođe do konkretnih prijedloga za reformu financijskog sustava, to jest do 23. veljače sljedeće godine, mjesec dana nakon što novi američki predsjednik Barack Obama preuzme dužnost. Tada bi se organizirao novi svjetski summit na kojem bi se došlo do konkretnih rješenja. 

Sarkozy je istaknuo da washingtonski summit ne smije biti samo sastanak na kojem će se razgovarati samo o uzrocima krize nego da se moraju dogovoriti nova pravila u globalnom financijskom sustavu, ali to ne znači da se iz stanja u kojem nije bilo nikakve regulacije prijeđe u pretjeranu reguliranost.

  

Više o tome:

  • EUobserver: Europe unveils its vision for global financial reform
  • EurActiv: EU agrees joint line on global financial reform