naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Ministri vanjskih poslova EU odlučili obnoviti pregovore s Rusijom

Europska unija spremna je nastaviti s Rusijom pregovore o zaključivanju novog sporazuma o partnerstvu i suradnju unatoč protivljenju Litve, izjavio je u ponedjeljak 10. francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

Kouchner je nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu rekao kako sve države, osim jedne, slažu se s tim da se pregovori nastave.

Povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner izjavila je da bi se pregovori mogli nastaviti ubrzo nakon summita EU-Rusija krajem ovoga tjedna i nakon pregovora u Ženevi o rješavanju gruzijske krize koji će se održati 18. studenoga.

Europska unija je u rujnu odlučila nakon ruske intervencije u Gruziji odgoditi sljedeći krug pregovora s Rusijom o zaključivanju novog sporazuma, koji se trebao održati u rujnu.

Nastavku pregovora najviše su se protivile Poljska i Litva, ali je Poljska na kraju popustila tako da je Litva ostala sama.

Pregovore s Rusijom u ime EU-a vodi Europska komisija. Budući da nije donesena formalna odluka o prekidu pregovora, sada je moguće nastaviti ih iako nema suglasnosti svih zemalja članica.

 

Više o tome:

  • Francusko EU predsjedništvo: General Affairs and External Relations Council
  • EUobserver: EU resumes Russia talks, isolating Lithuania
  • EurActiv: EU overrules Lithuania over Russia talks