naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU daje financijsku pomoć Islandu

Krizom pogođen Island formalno je od Europske komisije zatražio financijsku pomoć, no ta će pomoć biti mala te uvjetovana razrješenjem pitanja jamstava za pologe između Islanda i nekolicine zemalja članica EU.

Glasnogovornik Europske komisije Johannes Laitenberger izjavio je kako će to postati moguće tek nakon što se Island i neke zemlje članice EU dogovore oko bilateralnih pitanja vezanih uz sheme jamstava za pologe te zaštitu štediša.

Island je u sukobu s Nizozemskom i Britanijom oko pologa državljana tih zemalja u islandskim bankama u inozemstvu.

Komisija bi mogla početi dijalog s Islandom čim se to dogodi. Potrebno je naglasiti, međutim, da je obujam pomoći koju Komisija može pružiti Islandu relativno mali i treba više biti shvaćen kao politička gesta, istaknuo je Laitenberger.

Jedan od razloga tome je taj, kako je rekao, što postoji mogućnost da i druge zemlje izvan EU odluče zatražiti pomoć od Komisije.

Island je već postigao privremeni sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko dobivanja 2,0 milijarde dolara zajma. No, povrh toga potrebne su mu dodatne 4,0 milijarde dolara od drugih zajmodavaca o čemu je ta zemlja već razgovarala sa svojim nordijskim susjedima Rusijom, Japanom te 27-članom EU.

Prošloga je tjedna Poljska obećala 200 milijuna dolara pomoći Islandu, Norveška je ponudila 500 milijuna eura, dok su Farski otoci, koji broje 48.000 stanovnika, ponudili dodatnih 300 milijuna danskih kruna (51,6 milijuna dolara).

Island se našao suočen s dubokom recesijom nakon što je globalna financijska kriza izazvala kolaps triju njegovih vodećih banaka te snažan pad valute.

 

Više o tome:

EUobserver: Brussels to loan funds to Iceland in 'political gesture'