naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija će pooštriti pravila za djelovanje agencija za kreditni rejting

Europska komisija u srijedu 12. studenog je predstavila prijedlog uredbe koja treba regulirati poslovanje agencija za kreditni rejting, koje snose golemu odgovornost za dosad najveću financijsku krizu.  

Prijedlog predviđa uspostavu središnjeg registra agencija za kreditni rejting što će nadzornim vlastima omogućiti kontrolu njihovih aktivnosti. 

Uslugama agencija za kreditni rejting koriste se banke, investicijski fondovi, osiguravateljske kuće, mirovinski fondovi i druge financijske institucije.  

Te agencije su optužene da su podcijenile rizike određenih financijskih proizvoda i da u svojim analizama nisu predvidjele pogoršanja na tržištu. 

Nova pravila su potrebna kako bi se vratilo povjerenje tržišta i zbog bolje zaštite investitora i ona bi trebala jamčiti visokokvalitetne ocjene o kreditnoj sposobnosti. 

Agencije za kreditni rejting morat će raditi prema strogim pravilima kako bi se dobilo jamstvo da na njihove ocjene ne utječe sukob interesa, morat će strogo paziti na kvalitetu i metodu kojom dolaze do ocjena i morat će raditi transparentno. Prijedlog također predviđa učinkoviti sustav nadzora, koji će europskim nadležnim vlastima omogućiti da nadziru njihov rad", navodi Komisija. 

Komisija je iznijela nekoliko pravila koja će te agencije morati poštovati, između ostaloga da se njihove ocjene nečije kreditne sposobnosti ne mogu smatrati neobvezujućim savjetima, što su često navodile u svoju obranu. 

Te agencije neće moći ocjenjivati financijske instrumente ako ne raspolažu s dovoljnom količinom kvalitetnih informacija na temelju kojih daju svoju ocjenu, morat će javno objaviti metode, modele i načela prema kojima donose ocjene i morat će objavljivati godišnje izvješće o transparentnosti. U upravnim i nadzornim odborima agencija morat će biti najmanje tri člana čija plaća neće ovisiti o poslovnom uspjehu agencija. 

'Želim da Europa bude vodeća u ovom području. Naš prijedlog ide dalje od pravila koja se primjenjuju drugdje. Ove stroge mjere su potrebne za uspostavu povjerenja tržišta u sektoru ocjenjivanja boniteta', rekao je povjerenik za unutarnje tržište Charli McCreevy. 

 

Više o tome:

Europska komisija: Commission adopts proposal to regulate credit rating agencies